STEČAJNI UPRAVNIK- APATINSKI TRŽNI CENTAR PRED REORGANIZACIJOM ILI BANKROTOM

APATIN EKONOMIJA POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Rešenjem Privrednog suda u Somboru a na predlog preduzeća Doo Conbal group iz Novog Sada, pokrenut je stečajni postupak nad Apatinskim tržnim centrom. Račun ATC-a je na dan otvaranja stečaja bio u blokadi preko 530 dana, a visina blokade je iznosila 20.000.000 dinara.Tim povodom se prvi put od uvođenja ove mere oglasio Predrag Erić, stečajni upravnik ovog preduzeća.Prema informacijama koje je Erić dostavio našem radiju postoje dva scenarija koja bi se mogla odigrati u ovom preduzeću.Jedan je reorganizacija a drugi je proglašenje bankrota nakon kojeg bi se tražio novi kupac , odnosno budući vlasnik.

-Stečaj se sprovodi bankrotstvom ili reorganizacijom, za sada se ne može utvrditi u kom pravcu će se odvijati stečajni postupak u ATC-u.U slučaju reorganizacije reprogramirale bi se obavieze ATC-a, a u slučaju bankrotstva našao bi se novi kupac odnosno vlasnik ATC-a. U momentu otvaranja stečaja udeo opštine Apatin u ATC-u je 12% a 88% je u privatnom vlasništvu, kaže Erić.

Otvaranjem stečaja prestaju zastupnička i upravljačka prava direktora, zastupnika, kao i organa upravljanja i nadzornih organa ATC-a i ta prava prelaze na stečajnog upravnika.Dužnost stečajnog upravnika je, između ostalog, da utvrdi i popiše svu imovinu ATC-a , preduzme sve neophodne mere za zaštitu imovine, da se stara o završetku započetih poslova.

Prema njegovim rečima pijaca će tokom stečaja nastaviti da radi.-Zakupci  tezgi ne treba da brinu,  pazari će se uplaćivati na novi račun ATC – u stečaju. Objekat u kome se nalazi IDEA u listu nepokretnosti nije uknjižen kao vlasništvo ATC-a.Sve ostale informacije u vezi tačnih dugovanja ATC-a utvrdiće se do poverilačkog odnosno ispitnog ročišta, kaže sa na kraju saopštenja koje je dostavljeno našoj redakciji.