СРЕДЊОШКОЛЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТОГ САВУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Професори и ученици Средње грађевинске и дрвопрерађивачке школе и гимназије “Никола Тесла” дана су уз свечану приредбу и сечење славског колача прославли славу просветара Светог Саву.

Након верског обреда који је водио апатински свештеник Младен Глушац, ломљења колача, изабрана је и кума за следећу годину. Кумство је Санији Секицки предала овогодишња кума Зорана Мишковић.

Ученици су заједно са својим професорима и ове године приредили пригодан програм на којем су се могли чути рецитали и песме посвећени Светом Сави.

Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Kрагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за “патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља”.

Све до 1945. године слављен је Свети Сава, а тада је, одлуком власти укинут. Kао школска слава поново је почео да се слави 1990. године.

1 thought on “СРЕДЊОШКОЛЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТОГ САВУ

  1. Pravoverni, human i divan narod sa decom, koji obeležavaju Svetog Savu, za razliku, nažalost, u odnosu na brojne škole u Srbiji koje ne obeležavaju Pravog Prosvetitelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *