ITALIJANI PONOVO U KRIVOLOVU

APATIN DRUŠTVO HRONIKA SOMBOR SRBIJA VESTI VOJVODINA

Fazan Sonta

Zajedničkom akcijom policije, ornitologa i članova društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na više lokacija u okolini Sonte prekinut je ilegalan lov na prepelice.Prema informacijama do kojih je došla naša redakcija juče je u policijsku stanicu u Apatinu  privedena grupa  italijanskih državljana koji su u lovu na  ptice koristili zakonom zabranjene elektronske vabilice.

Italijanski državljani nisu pritvoreni, ali su im oduzete ilegalne naprave i lovina  , potvrđeno je u policiji, ali se istraga nastavlja, kao i akcija inspekcije za zaštitu životne sredine.

Iako je još 2001 na slovenačko-italijanskoj granici zaplenjeno 120.000 smrznutih ptica, ilegalno ulovljenih u tadašnjoj Jugoslaviji ni to kao da nije bio dovoljan znak za vlasti u Srbiji da dolazi vreme kada će  kontrola  lovišta biti jedan od strateških ciljeva za očuvanje prirodne baštine.

I tada pa sve do danas svaki put se ponavlja ista priča.U krivolov najčešće dolaze Italijani i love prepelice, grlice, golubove. Ptice love na takozvane vabilice. Na njihov zvuk, ptice sleću u jatima pa lovac za dan može odstreliti i po 100 jedinki, dok ih u lovu s psom može uloviti najviše pet do deset.

U  lovačkom udruženju “Kurjačica” u Apatinu  ističu da strana lica nisu mogla sama da uđu u lovište LU “Fazan” iz Sonte te da su kao i svaki put kada je otkriven ovakav krivolov  policajci privodili i srpske državljane koji su strancima organizovali lov .

Moramo nastojati da se prekršiocima stane na put, neophodna je efikasnija kontrola  lovišta i strožija kaznena politika, inače apatinskim lovištima nema opstanka poručuju iz ovog udruženja.

VABILICA 2 VABILICE ELEKTRONSKE

[tooltip text=”Pošto lovac sa psom na tradicionalan način za jedno jutro može da ulovi od tri do deset prepelica, organizatori lova pripomažu se magnetofonskim vabilicama sa snimljenim ljubavnim zovom mužjaka ptice. Kad čuju glasove mužjaka, prepelice smatraju da je mesto bezbedno i tu se okupljaju noću. Ujutro dođu lovci, naprave pokolj, pobiju i po 300 ptica koje, umesto pasa ptičara, kupe retriveri. ” gravity=”nw”]Pošto lovac sa psom na tradicionalan način za jedno jutro može da ulovi od tri do deset prepelica, organizatori lova pripomažu se elektronskim vabilicama sa snimljenim ljubavnim zovom mužjaka ptice. Kad čuju glasove mužjaka, prepelice smatraju da je mesto bezbedno i tu se okupljaju noću. Ujutro dođu lovci, naprave pokolj, pobiju i po 300 ptica koje, umesto pasa ptičara, kupe retriveri. [/tooltip]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *