СОМБОР: УХАПШЕНИ ЗБОГ УНИШТАВАЊА 15 НАДГРОБНИХ СПОМЕНИКА

HRONIKA SOMBOR VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG

Четири мушкарца и једна женска особа порушили су протеклог викенда 15 надгробних споменика на Великом католичком гробљу у Сомбору.

а ово кривично дело запрећена је затворска казна од једне до осам година.

„Затечени смо оним што су вандали урадили. Овај чин је апсолутно за сваку осуду. Сигурносне камере на гробљу снимиле су све починиоце, које је полиција одмах идентификовала и привела“, каже у изјави за Тањуг Горан Нонковић, директор ЈКП „Простор“ из Сомбора, предузећа које је задужено за одржавање гробаља у Сомбору и околним местима.

На снимцима сигурносних камера, каже Нонковић, види се пет особа, четири мушкарца и једна женска особа, како скрнаве и руше надгробне споменике.

„Гледам те снимке, јасно видим њихова лица и то шта су радили те ноћи. Носили крстове, нешто радили са њима, нејасно је тачно шта, а потом су их ломили. Види се и како руше надгробне споменике, који су смакнути са основног постоља“, каже Нонковић.

Директор ЈКП „Простор“ каже да још није утврђено колика је материјална штета причињена, али да се чини да је мања. Ипак, напомиње да је много већи проблем само сазнање да је неко спреман да тако нешто учини.

„Ми ћемо већ сутра вратити 70 одсто смакнутих надгробних плоча, на којима нема скоро никаквих оштећења. То ће обавити професионалци, а претходно ћемо тражити дозволу власника гробних места. Вратићемо и оне надгробне плоче власника, са којима тренутно не можемо да ступимо у контакт. Вратићемо их на нашу иницијативу, из најбоље намере“, каже Нонковић.

Упитан да ли Католичко гробље, које је под ингеренцијом тог предузећа, има физичко обезбеђење, Нонковић одговара одрично.

„Нигде у свету не постоји физичко обезбеђење на било ком гробљу, па тако ни код нас. Зато је оно осигурано сигурносним камерама, које покривају целу површину. Захваљујући њима, одмах смо успели да идетификујемо починиоце. Такође, гробље не закључавамо, јер на то немамо законско право. Оно мора да бдуе доступно у сваком тренутку власницима гробних места“, објаснио је Нонковић, рекавши да то предузеће управља са укупно 37 гробаља на трериторији Сомбора и околних места.

Снимке је ово предузеће уступило Полицијској управи Сомбора. ЈКП „Простор“ обавестило је власнике о инциденту и упознао их са процедуром за подношење одштетног захтева.

Аутор: Tanjug

1 thought on “СОМБОР: УХАПШЕНИ ЗБОГ УНИШТАВАЊА 15 НАДГРОБНИХ СПОМЕНИКА

  1. GROB I SPOMENIK ANTE PAVELIĆA U MADRIDU ČUVAJU USTAŠE VEĆ 64 GODINE , 1955 JE PODIGNUT , PRIVATNO GROBLJE , STOTINE KAMERA , ŽESTOKO PLAĆAJU HRVATI U DIJASPORI , I TAKO TREBA ….A KOD NAS NI PLASTIČNU OGRADU DA STAVE , ŠTA JE BILO U STAPARU , SIVCU , SILIBAŠU , KULA , BAČKA TOPILA , KANJIŽA , SENTA , SUBOTICA ….PORUŠENO VIŠE PRAVOSLAVNIH NEGO KATOLIČKIH I MUSLIMANSKIH SPOMENIKA … NIKO DA SPOMENE U MEDIJIMA , NI OVDE NI PREKO GRANE , A SADA EVO FRKA U SVETU ŠTA URADIŠE U SOMBORU , DA NAS NEĆE MOŽDA BOMBARDOVATI ….. A CENE SAHRANA I SPOMENIKA U SRBIJI NAJSKUPLJE NA SVETU …UŽAS ŽIVOTA I SMRTI …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.