АПЕЛ НАДЛЕЖНИХ ДА СЕ НЕ СПАЉУЈУ ЖЕТВЕНИ ОСТАЦИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Oдељењe за ванредне ситуације Сомбор упутило је апел грађанима да не спаљују жетвене остатке како би се сачувало земљиште.

“Паљењем се развијају високе температуре, чиме се површински слој земљишта претвара у пепео и прашину, који односе ветрови и спирају кише, тако да нестаје слој најважнији за доношење рода у наредним годинама”, наводи се у апелу.

Из одељења за ванредне ситуације Сомбор поручују и да се паљењем убијају сви живи организми земљишта (кишне глисте, микроорганизми) који имају незаменљиву улогу у исхрани биљака, преводећи биљна хранива из ђубрива у облике приступачне биљкама и врше разлагање органских материја земљишта. Закључак је да паљење нема ни једну корисну сврху, већ само иде на штету пољопривредним произвођачима.

Препорука уместо паљења је свакако заоравање, чиме се побољшава водни режим земљишта, па та земљишта садрже у времену јесењег – зимског орања и до 2,5% више влаге од оних на којима стрњика није заорана.

“Заоравање је мера борбе против корова, тако што се на тај начин провоцира ницање семена корова који се лако униште даљом обрадом. Заоравањем се враћа земљишту један део оног што је из њега изнето приносом, најважнија биљна хранива (азот, фосфор, калијум), органска материја, што представља вид слабијег ђубрења земљишта. Лакша је основна брада земљишта, јер се земљиште мање стврдне, па је и знатно мањи утрошак горива”, стоји у саопштењу.

“Спаљивање жетвених остатака је забрањено Законом о заштити од пожара и Законом о пољопривредном земљишту. Такође, Правилником о упису и обнови регистрације пољопривредних газдинстава, један је од услова за стицање пасивног статуса уколико се утврди да је на газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, чиме је онемогућено коришћење подстицајних средстава у пољопривреди у периоду од две године”, наведено је у апелу одељења за ванредне ситуације Сомбор.

Извор: СО Апатин

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *