СОМБОР ДОБИО 13 НАЈАСВРЕМЕНИЈИХ МЕТЕО-СТАНИЦА ЗА ЕФИКАСНИЈЕ ПЛАНИРАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Захваљујући пројекту „Дигитализација општинског управљања земљиштем“, који је подржан кроз Програм развојног партнерства Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), а који спроводе Немачка развојна сарадња (ГИЗ) и НАЛЕД, Град Сомбор је добио 13 најсавременијих метео- станица. Оне су постављене у Сомбору, Дорослову, Стапару, Бачком Моноштору, Колуту, Бачком Брегу, Растини, Гакову, Станишићу, Чонопљи, Телечкој и Алекса Шантићу и повезане су са платформом која је намењена за ефикасније планирање пољопривредне производње.

Пољопривредни произвођачи могу да преузму на google продавници мобилну апликацију AgroLIFE, бесплатно се региструју и путем овог дигиталног асистента добијаће информације о временским приликама. Информације се ажурирају на сваких сат времена, а сензори метео-станица прате температуру, влажност ваздуха и земљишта, јачину ветрова, влажност листа и количину падавина у реалном времену. Сви прикупљени подаци биће доступни пољопривредним произвођачима и до годину дана уназад. У праћење је укључено и здравствено стање култура на појединачним парцелама и развој инфекција које могу утицати на квалитет производње.

Апликација је доступна и бесплатна за све власнике приватних газдинстава, као и закупце државног пољопривредног земљишта.

Укупна вредност свих 13 метео -станица са пратећим софтвером (укључујући трошкове осигурања од крађе и разбојништва) износи 92.040 евра.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *