SVEČANO OTVARANJE NOVE PIJACE U MAJU

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA VESTI VOJVODINA

U Apatinu će do kraja maja biti otvorena savremena gradske pijace i tržni centar površine  4.700 kvadratnih metara.Objekat vredan nekoliko miliona evra i prva investicija po modelu javno-privatnog partnerstva u Srbiji.

Za razliku od drugih gradova iz regiona koji još uvek  nemaju moderne tržnice pa  trgovinu voćem , povrćem  i drugim prehrambenim namirnicama obavljaju na otvorenim prostorima  gde proizvođači i prodavci svoju robu nude sa kamiona, prikolica ili drugih prevoznih sredstava,  Apatin dobija  objekat sa 170 tezgi, opremljen kompletnom komunalnom infrastrukturom.

Apatinska tržnica budućim korisnicima nudi natkriveni i ograđeni deo prostora, savremenu pijačnu opremu, obeležena parking mesta , uređeni skladišni prostor, velik broj lokala (53) sa širokom ponudom prehrambenih proizvoda i niz drugih sadržaja (menjačnice,apoteke).Tu su i rashladne vitrine , komore  kao i tezge prilagođene različitim vrstama robe koja će se prodavati na njima. Sve u skladu sa propisima i Evropskim standardima.

Hoće li “Nova pijaca” postati mesto susretanja i komunikacije Apatinaca  kao što je to bio slučaj sa starom  pijacom ostaje da se vidi.Sigurno je da će pored ovog  socijalnog  aspekta  nova tržnica doneti  kvalitet usluga koje do sad nismo imali. Mleko, mlečni proizvodi i sveže živinsko meso su artikli koji su na staroj pijaci prodavani u uslovima  koji su praktično nezamislivi  u XXI veku. Bez rashladnih vitrina  dvadesetak prodavaca  svakog četvrtka i nedelje  nudi i prodaje na ovaj način svoje proizvode i pravo je čudo da do danas niko nije nastradao.Stara pijaca je bila dominantno mesto za snabdevanje Apatinaca svežim životnim namirnicama ali i mesto na kojem se u veoma lošim sanitarnim uslovima  trgovalo sa kvarljivom robom ,suhomesnatim proizvodima  iz švercerskih kanala  bez deklaracija na srpskom jeziku, živinskog mesa bez uverenja  o poreklu i potvrde  o klanju, jajima sa neregistrovanih farmi  kao i mnogim drugim proizvodima.

Na novoj tržnici nas očekuje kvalitet usluge koji do sad nismo imali, rashladne vitrine , odnosno rashladne komore  za skladištenje robe na plusnom i minusnom režimu hlađenja, pojačan nadzor roba , video nadzor  ali i najava veterinarskog inspektorata da će oštrijom kontrolom sankcionisati svako  nepoštovanje zakona i propisa.

Najveći problem većine tržnica  pored sanitranih uslova  je i  problem nedovoljnog  broja  parking mesta u neposrednoj blizini kupovine.Pored parkinga,  problem  stare pijace u ulici Petefi Šandora je bio i prisustvo  regionalnog puta sa gustim saobraćajem  što je jedan od infrastrukturnih problema koje je najteže rešiti.Nova pijaca se nalazi na lokaciji koja nije limitirana  proširenjem parkinga a investitor je  u prvoj fazi izgradio stotinjak komada.

Dok građani sa nestrpljenjem očekuju otvaranje nove tržnice, neki su proizvođači  poput  gazdinstva “Pinćir” već otvorili prodavnicu u kojoj nude svoje  proizvode.Kupaca ima na novoj lokaciji  a za njima  će sigurno stići i prodavci kojima ističe zakup na staroj pijaci.

Nova Pijaca Apatin,tržnica Nova Pijaca Apatin,tržnica,

[box type=”shadow” ]-Sa novom pijacom kupcima će biti obezbeđena sigurnija i bezbednija kupovina namirnica koju garantuju uslovi prodaje a prodavcima da objekat ispunjava sve veterinarske uslove za prodaju takve vrste namirnica.Na teritoriji Opštine Apatin veterinarske-sanitarne uslove kod proizvođača mleka ispunjavaju samo jedna mlekara i jedan individualni proizvođač.Jedina “Eko “mlekara iz Svilojeva svakodnevno obavlja analizu mleka na antibiotike, kiselost i vodu.[/box]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *