СЛУЖБЕНИЦА ПИО ФОНДА У СОМБОРУ И ОДГОВОРНО ЛИЦЕ ФИРМЕ ИЗ ДЕРОЊА УХАПШЕНИ ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ СЛУЖБЕНОГ ПОЛОЖАЈА

HRONIKA SOMBOR VESTI

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су две особе које се сумњиче да су малверзацијама у вези са ПИО фондом оштетиле буџет Републике Србије за више од два милиона динара.

Због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја ухапшена је Г. Р. (1967), запослена у Републичком фонду за ПИО, филијала Сомбор, док се С. Т. (1952), одговорно лице фирме ДОО „Дитекс“ Дероње, терети за злоупотребу службеног положаја у подстрекавању.

Како се сумња, Г. Р. је током 2016, 2017. и 2018. године уносила податке у базу активних осигураника који се односи на стаж осигурања и доприносе, износ зарада и уговорених накнада, износ пореза и доприноса за ПИО у износу од 85.613.099 динара за укупно 54 особе, а све без доказа о пријавама и одјавама, без покретања поступка о утврђивању стажа осигурања за спорне периоде и без доказа о уплаћеним порезима и доприносима.

На овај начин Г. Р. је, како се сумња, на основу неосновано исплаћених пензија за укупно седам особа, нанела штету буџету Републике Србије у износу од 2.148.482 динара.

Осумњичена С. Т. се терети да је подстрекавала Г. Р. достављајући јој податке за особе које су наводно радиле у фирми „Дитекс“, да им неосновано тј. без потребне радно-правне документације и без уплате пореза и доприноса за ПИО унесе податке о стажу осигурања, заради, уговореној накнади и уплаћеним порезима и доприносима за ПИО.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и оне ће, уз кривичну пријаву, бити приведене надлежном тужилаштву.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *