SLEDEĆE ŠKOLSKE GODINE UVODE SE ČETIRI NOVA SMERA U SREDNJE ŠKOLE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić izjavio je da je plan upisa u srednje škole u Srbiji završen i da će biti objavljen ovih dana, a ove godine će se u ponudi naći četiri nova obrazovna profila i to po dualnom modelu obrazovanja i to: tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila i elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

-Od novih smerova koje sada uvodimo trogodišnji su tehničar za logistiku i špediciju, kao i operater za preradu metala i mehaničar motornih vozila. Četiri godine traje obrazovanje budućih elektrotehničara za obnovljive izvore energije, naveo je Pajić.

On je objasnio da će ovi obrazovni profili biti uvedeni u mašinskim, tehničkim i elektrotehničkim školama koje su u saradnji s privredom za njima izrazile želju, ali i uspostavile saradnju s kompanijama spremnim da ih podrže, stipendiraju i omoguće praktičnu nastavu za đake u svojim pogonima.

 

Navodi se da više od 69.000 đaka ove godine završava osmi razred, a planom upisa predviđeno je oko 74.000 mesta za buduće srednjoškolce u prvom razredu.