СKУПШТИНА ОПШТИНЕ АПАТИН- ОД ЗАKУПА ЗЕМЉИШТА 140 МИЛИОНА ДИНАРА У 2019. ГОДИНИ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI


Скупштина општине Апатин усвојила је данас годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Апатин за 2019. годину као и Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја наше општине. Известилац програма је био Жељко Kиш, стручни сарадник из области пољопривреде, који је одборницима изнео анализу стања и програм радова на заштити и уређењу пољопривредног земљишта и план коришћења на подручју општине Апатин.

-Према подацима Републичког геодетског завода на територији Општине Апатин налази се 9371 хектара пољопривредног земљишта у државној својини, док је за давање у закуп у 2019. години предвиђено 4825 хектара. Површина од око 1932 хектара је заузета вишегодишњим уговорима док је површина од 2614 хектара необрадива и није погодна за пољопирвредну производњу, рекао је Kиш. Према његовим речима по усвајању програма биће реализовани уговори по основу права пречег закупа, након чега се очекују лицитације ради давања у закуп пољопирвредног земљишта у државној својини.

У расправу се укључио и председник општине, Милан Шкрбић који је похвалио општинско одељење задужено за пољопривреду, јер је по његовим речима поступак издавања земљишта у другим општинама често праћен бројним нерегуларностима, понекад и физичким обрачунима заинтересованих закупаца, док је у случају рада комисије у Апатину он беспрекоран и без приговора.

Према Шкрбићевим речима томе је допринео и систем затворених понуда у поступку издавања земљишта који је општина Апатин увела прошле године, а који за разлику од лицитације, онемогућава било какав договор или малверзацију, што доказује и рекордан приход од закупа државног земљишта који је за 2018. години био 120 милиона динара, док је за 2019. годину он планиран на 140 милиона динара.

Одборници су усвојили и мере пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине Апатин које ће бити финансиране у 2019. години из буџета Општине у износу од 8.000.000,00 динара. Овим Програмом је предвиђено финансирање кредитне подршке за активна регистрована пољопривредна газдинства, у износу од 1.000.000,00 динара уз максималан износ камате која се финансира по кориснику до 30.000,00 динара, као и набавке репроматеријала и инвестиција у физичку имовину пољопривредног газдинства која се баве сточарством и пчеларством, за коју су опредељена средства у буџету Општине у износу од 5.000.000,00 динара, а максималан износ по једном кориснику је 150.000,00 динара.

Општина ће по овој одлуци расписати јавни позиви пољопрвредницима, и њиме ће детаљно дефинисати износе средстава за сваку меру појединачно и услове за пријављивање које треба да испуне пољопривредна газдинства. Објављивање Јавних позива пољопривредним газдинствима се очекује у првој половини јуна 2019. године.

Скупштина је на данашњој седници усвојила Извештај о раду Општинског штаба за ванредне ситуације за 2018.годину и план рада за 2019.годину, а прихваћене су и кадровске измене у Стаутарно-правној комисији општине Апатин.

1 thought on “СKУПШТИНА ОПШТИНЕ АПАТИН- ОД ЗАKУПА ЗЕМЉИШТА 140 МИЛИОНА ДИНАРА У 2019. ГОДИНИ

  1. ” док је површина од 2614 хектара необрадива и није погодна за пољопирвредну производњу, рекао је Kиш”

    A sta se radi na ovoj povrsini? Ako nije za poljoprivredno hajde da se posadi suma. Ovo je ogromna povrsina velicine preko 5000 fudbalskih terena. Moze da posluzi i za ribnjake.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *