SKANDAL U HRVATSKOJ, ŠTETA OD LAŽNIH DIPLOMA 1,5 MILIJARDI DINARA

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA HRONIKA POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI ZANIMLJIVOSTI

U zagrebačkom komunalnom divu “Holding” čak 306 zaposlenih je imalo falsifikovano svedočanstvo ili diplomu. Najviše ih je otkriveno u ZET-u i Čistoći. Falsifikovane dokumente dobili su u obrazovnim ustanovama širom Hrvatske, ali i BiH.

Najviše diploma na crno pronađeno je u ZET-u, njih 94, i u Čistoći, gde ih je nađeno 84, a razlika između ukupno isplaćenih plata i onih realnih, prema stvarnoj stručnoj spremi iznosi neverovatnih 88,5 miliona kuna (1,5 mlrd. din) ! Tako u kratkim crtama izgleda konačna verzija revizije diploma i svedočanstava Zagrebačkog holdinga koju je “Jutarnji list” dobio na uvid, a koju je punih osam meseci obavljala Služba za unutrašnju reviziju i kontrolu ovog zagrebačkog komunalnog diva.
Protiv zaposlenih s lažnim dokumentima na temelju kojih su se zaposlili, a radi se o tri posto ukupnog broja zaposlenih, pokrenute su kaznene prijave, kao i vanredni otkazi ugovora o radu, a dosad je zbog lažiranja tih dokumenata već 249 radnika dobilo otkaz o radu.

Od 306 pronađenih lažnih dokumenata, samo se njih sedam odnosi na fakultetske diplome, što znači da je toliko zaposlenih lažiralo visoku stručnu spremu sa fakulteta. Ostatak od 299 odnosi se na dobijanje srednjoškolskih svedočanstava na crno.