“ŠIMUNOVIĆEVE VRANE I GAVRANOVI SLETELI U SOMBOR”

APATIN KULTURA VESTI

Apatinski akademski slikar Bojan Šimunović, krupnim i uspešnim umetničkim aktivnostima ušao je u novu, 2016. godinu, i time nastavio kontinuitet iz prethodne. Naime, na Bogojavljenje, 19. januara, u renomiranoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru, otvorena mu je samostalna izložba, na kojoj su somborskoj publici, predstavljene slike iz njegovog ciklusa „Vojvođanske vrane i gavranovi“, rađene u periodu 2011-2015. godina, u tehnici akril na platnu.

O izloženim slikama govorio je Srđan Aleksić, direktor Kulturnog centra „Laza Kostić“, i tom prilikom je pročitao tekst „Moćno likovno čulo“, književnika i likovnog kritičara Zorana M. Mandića, u kojem je dat prikaz i analiza Šimunovićevih slika. Program otvaranja ove likovne manifestacije upotpunjen je i nastupom profesorice književnosti, Snežane Milosavljević, koja je na engleskom i srpskom jeziku pročitala pesmu „Gavran“, čuvenog američkog poete Edgara Alana Poa.

Ovom izložbom Bojan Šimunović je najavio brojne prezentacije svojih likovnih ostvarenja, tako da već, 22. januara, učestvuje na kolektivnoj izložbi, u sremskomitrovačkoj galeriji „Lazar Vozarević“. Ova izložba pod nazivom “Amerika”, rezultat je dugogodišnje umetničke saradnje Likovne kolonije-Kolut-Mandić i Ambasade Sjedinjenih američkih država. Pored gradonačelnika Sremske Mitrovice i drugih funkcionera, na ovoj značajnoj likovnoj manifestaciji biće prisutan i Ataše za kulturu SAD-a.

izvor: Tomislav Šimunović

Bojan Simunovic vrane i gavrnovi (2) Bojan Simunovic vrane i gavrnovi (1)