SIMPOZIJUM O SOMBORSKOJ SLUŽBI HITNE MEDICINSKE POMOĆI

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Prvi zapis o potrebi hitnog pružanja lekarske pomoći u Somboru star je 250 godina, a na simpozijumu koji je Služba hitne medicinske pomoći ovdašnjeg Doma zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ organizovala u Narodnom pozorištu, govorilo se o počecima, i o tome šta savremena urgentna medicina danas nudi vitalno ugroženom pacijentu.
Gradonačelnica Dušanka Golubović je govorila o plemenitosti, hrabrosti i odgovornosti lekarskog poziva, ali i istakla da služba hitne medicinske pomoći može svoj zadatak ostvariti samo ukoliko je dobro opremljena.

-Naš grad prepoznaje potrebe u zdravstvu i nastojimo da ravnomerno rasporedimo sredstva i obezbedimo da jednako dostupnu, kvalitetnu i blagovremenu zdravstvenu zaštitu imaju i žitelji svih 15 sela i sugrađani koji žive u gradu. I upravo je u toj dostupnosti i blagovremenosti važna uloga Službe hitne medicinske pomoći i zbog toga je vaša služba veoma važan partner grada. Ceneći partnerski odnos, grad je u proteklom periodu omogućio da se rekonstruišu i urede prostorije Hitne pomoći i pomogao povezivanje sa donatorima koji su obezbedili opremu i vozila – kazala je Golubovićeva.

U stručnom delu simpozijuma izlaganja su imali: primarijus dr Vladimir Blanuša, prim. dr Milan Božina, dr Snežana Holcer Vukelić, dr Bogdan Nikolić, dr Ana Kasap i dr Ivan Pešić.