СЕНИОРИ АТЛЕТСКОГ КЛУБА АПАТИН ДРУГУ ГОДИНУ ЗА РЕДОМ НА КУПУ ЕВРОПСКИХ ШАМПИОНА У КРОСУ

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT VESTI

Шпански град Оропеса Дел Мар који се налази у провинцији Кастељон, наредног викенда од 3. до 5. фебруара 2023. године, угостиће најбоље европске атлетске клубове из 22 европске земаље, који ће наступити на најпрестижнијем клупском крос такмичењу Купу Европских шампиона у кросу.

Републику Србију, АП Војводину, Општину Апатин и Српски атлетски Савез на Купу Европских шампиона другу годину за редом ће представљати мушка сениорска екипа Атлетског клуба Апатин, која је екипни шампион Србије у кросу постала на Првенству Србије одржаном 22. октобра 2022. године у Новом Саду. Учешће на овом престижном такмичењу под окриљем Европске атлетске федерације избориле су шампионске и вицешампионске екипе са националних шампионата Старог континента, у којем ће учешће узети 435 такмичара и такмичарки из 78 клубова из 22 европске земље. Републику Србију у Шпанији ће поред сениора АК Апатин, представљати и вицешапион Србије код сениора АК Лепосавић, као и женска сениорска шампионска екипа АК “Срем” из Сремске Митровице.

Пут Шпаније екипа креће сутра (2. фебруара) у раним јутарњим часовима са аеродрома у Темишвару, технички састанак и официјелни тренинг одржаће се у суботу, док је за такмичарски дан одређена недеља 5. фебруар 2023. године.

Атлетски клуб Апатин ће у Шпанији наступити у саставу који је освојио шампионску титулу на Првенству Србије у кросу 2022. године: Ђуро Борбељ (капитен екипе), Мирослав Пешић, Александар Стајић и Душан Крстић. Екипа на првенству неће имати вођу екипе због недостатка финансијских средстава за финансирање услед чега је акценат стављен само на учешће такмичара на овом најјачем европском клупском такмичењу.

Мушка сениорска трка на 8.720 метара (2 краћа круга по 1450 метара и три већа круга по 1940 метара) у којој ће наступити чланови АК Апатин стартоваће у 11,45 часова, а за титулу екипног првака Европе ће се борити 28 клубова из 17 земаља.

Овогодишње издање Купа Европских шампиона у мушкој сениорској конкуренцији биће 58 по реду и једно је од најстаријих такмичења, док ће сениорке по 40 пут наступати на овом престижном такмичењу из календара Европске атлетике.

Максималан број такмичара по тиму је четири, за екипни поредак се бодује пласман три најбоља такмичара и такмичарке.

Учешће АК Апатин другу годину за редом на најпрестижнијем европском клупском такмичењу, показатељ је да клуб који постоји преко две деценије има континуитет у остваривању изврсних резултата. У 2022. години чланови клуба освојили су укупно осам медаља на званичним првенствима Србије (5 златних, 1 сребрна и 2 бронзане) што је највећи број у историји клуба. Поред сјајних остварења један од најважнијих сегмената је да се спроводи рад са младим атлетичарима кроз организацију бесплатних тренинг које клуб спроводи од самог оснивања 2001. до данас.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *