ТИД РЕГАТА 24. ЈУЛА СТИЖЕ У АПАТИН

APATIN DRUŠTVO VESTI

Из немачког града Инголштат, 22. јуна 2019. године је по 64. пут кренула најстарија, најдужа и највећа, међународна, спортско рекреативна туристичка кајак, кану и веслачка регата на свету. Око 110 кајакаша кренуло је на пут дуг више од 2.500 километара, ка обали Црног мора. Светски кајакаши камповаће у шездесетједном месту дуж Дунава у осам земаља.

Својом снагом и упорношћу, уз помоћ весала, учесници ће пут од 2.515 километара превалити за 75 дана.

Организатор ТИД регате кроз Србију је Одбор за туризам Кајакашког савеза Србије уз помоћ домаћина Туристичких организација, општина и градова кроз које регата пролази. Принцип регате је дневно веслање и ноћење у предходно одређеним етапним местима. Кајакаши уз предходну најаву и договор са организатором могу се прикључити или искључити где желе у зависности од своје физичке спреме и слободног времена.

Регата пролази поред десет, а зауставља се у девет земаља. Ове године експериментално, учесници регате ће по први пут боравити и на територији Украјине. Регата борави у четири главна града Еврпе: Беч, Братислава, Будимпешта и Београд.

Овогодишња регата посебно је занимљива јер три учесника из Србије: Бориша Гајић из Пожеге, Маријо Јоновић из Кладова и Јован Дангубић из Београда плаирају да превеслају читаву регату. За претходне 63 године то је пошло за руком само деветорици грађана Србије, а међу њима су и две женске особе.

Припреме за улазак регате у Србију су у завршној фази, а домаћини етапних места побринули су се, у складу са својим могућностима и амбицијама, да дочекају и угосте регаташе. У сваком етапном месту градоначелник са својим тимом и представници Туристичких организација дочекују и поздрављају учеснике регате и остају са њима на вечери и дружењу.

Прва станица у Србији регаташима је Апатин, а 130 кајакаша из Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Бугарске, Румуније, Швајцарске, Аустралије и наравно Србије у Апатин ће упловити 24. јула. Госсте ће дочекати председник општине Апатин, Милан Шкрбић, а поред вечере, за регаташе ће бити организован музички и фолклорни програм.

Након 588 километара и 18 дана, учесници регате ће 10. августа напустити Србију, упловити у Бугарску и наставити пут ка Црном мору где би требало да стигну 05. септембра 2019. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *