ŠARČEVIĆ-U NAREDNOJ GODINI VEĆE PLATE ZA PROSVETARE

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Kuda ide prosveta i šta sve treba lokalne samouprave da urade,to je bila današnja tema ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića, prilikom posete Somboru, kao i sa čelnicima opština Apatin, Kula i Odžaci, ali i direktorima svih osnovnih i srednjih škola ovog regiona.
-Sa direktorima škola sam razgovarao manje o štrajku, a više o praćenju strategiju u obrazovanju, jer ako imate penzionere koje se moraju finansirati iz budžeta i određene obaveze prema MMF, pitanje je koliko mi realno možemo da podignemo izdavanje za nauku i prosvetu. Ono je sada četiri odsto, a planirano je oko šest, ali tih 0,5 posto iznosi oko 160 miliona evra, pa je pitanje kako taj novac obezbediti-ovo je izjavio posle razgovora sa čelnicima loklanih samouprava i direktorima obrazovnih ustanova, Šarčević.
On je dodao da se sada polako moraju urediti sve oblasti, odnosno novi sistem zakona, jer postojeći se ne mogu popraviti.
-Štrajk nije ni počeo. To je bio štrajk upozorenja, a da bi se završio, morao bi da počne. Sutra, treba da imamo sastanak sa četiri reprezentativna sindikata, a mislim da ćemo proći kroz ovu agendu da vidimo šta je to što njih interesuje , a ključno pitanje je kakva će biti politika plata u buduće. Što se tiče politike plata sada je povećanje bilo nešto veće za prosvetu nego za ostale-naglasio je Šarčević, podsetivši da smo zemlja koja je pod patronatom MMF i njihova kontrola, i da je to nešto što su sve zemlje koje su završavale proces tranzicije prihhvatile.
Šarćević je istako da se naredne 2017. godine, očekuje veći rast prihoda , ali i povećanja plata.