SAOPŠTENJE OO SNS APATIN “KOME IDE NOVAC OD ZAKUPA SPORTSKIH HALA”

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA STRANAČKA HRONIKA SVET VESTI VOJVODINA

Opštinski odbor Srpske napredne stranke u Apatinu uputio je apatinskim medijima saopštenje, u kojem se postavlja pitanje održavanja sportskih objekata na teritoriji naše opštine i kontrole njihovog finansijskog poslovanja.

– Od pet hala čije poslovanje smo proveravali, samo jedna, hala u Mašinskoj školi, ima zabeležene prihode u prethodne četiri godine, i to u iznosu od 427 hiljada dinara. Hale u osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“, Građevinskoj i drvoprerađivačkoj školi, Osnovnoj školi „Mladost“ u Prigrevici i Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Sonti, u prethodne četiri godine, beleže samo rashode i to u ukupnom iznosu od skoro 65 miliona dinar, kaže se u saopštenju Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Apatinu.


KOME IDE NOVAC OD ZAKUPA SPORTSKIH HALA

Nakon tribine Srpske napredne stranke na kojoj se govorilo o stanju u obrazovanju, kulturi i sportu u opštini Apatin, predstavnici trenutne lokalne vlasti održali su, pre nekoliko dana, javnu raspravu o Strategiji razvoja sporta u opštini Apatin od 2016. do 2020. godine.

Rukovodstva opštine i sportskog saveza su, tom prilikom, prikazala navodni razvoj u ovoj oblasti. Međutim, sportska infrastruktura je zapuštena, otvoreni tereni u apatinskim školama ruinirani, a poslovanje sportskih hala netransparentno.

Srpska napredna stranka postavila je odborničko pitanje o finansijskom poslovanju hala u opštini Apatin. Od pet hala čije poslovanje smo proveravali, samo jedna, hala u Mašinskoj školi, ima zabeležene prihode u prethodne četiri godine, i to u iznosu od 427 hiljada dinara. Hale u osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“, Građevinskoj i drvoprerađivačkoj školi, Osnovnoj školi „Mladost“ u Prigrevici i Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Sonti, u prethodne četiri godine, beleže samo rashode i to u ukupnom iznosu od skoro 65 miliona dinara. Termine u halama koriste i rekreativci koji za to plaćaju od 500 do 2400 dinara, po terminu, kao i različite radne organizacije, a termini u teretani sportske hale u Prigrevici naplaćuju se na mesečnom nivou. Na osnovu finansijskog izveštaja, kao i iskustava sportista rekreativaca, ustanovljeno je da se uplate ne vrše na račun ustanova, već se od njih traži gotovina, koja ne ulazi u leglane finansijske tokove.

Lokalna samouprava na čelu sa SPS-om nadležna je za postavljanje direktora sportskih hala i kontrolu njihovog rada i odgovorna je za ovakvo njihovo poslovanje.

S obzirom da je lokalna samouprava samo u halu u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“, u prethodne četiri godine, uložila skoro 27 miliona dinara, što je i izjavio zamenik predsednika opštine Miodrag Bakić, postavlja se pitanje kontrole investiranja toga novca. Svlačionice su ruinirane, tuševi pokidani, kupatila u vrlo zapuštenom stanju. Ove godine, prema rečima opštinskih funkcionera, nije bilo dovoljno novca za zamenu parketa, pa je on samo prelakiran.
Lakiranje je građane Apatina koštalo 380 hiljada dinara, a lak je bio postojan nepunih mesec dana, pa je sada potrebno njegovo obnavljanje.

S obzirom da je na Javnoj raspravi o strategiji razvoja sporta izneseno da će budžet za sport iduće godine biti 10% manji nego ove, a ni do sada nije trošen na racionalan način, postavlja se pitanje opstanka sportskih klubova u našoj opštini i uslova u kojima će naši sportisti trenirati.

OO SNS APATIN

Saopštenje u celosti možete preuzeti OVDE