Sanja Ožegović: SAMOIZLUĐIVANJE

BLOG DANI SA SANJOM

Da se zna. Odlučila sam da ubuduće ne propustim niti jedno emitovanje “Parova”. Poznati reality show koji brat bratu traje već nekih trista godina. (Šta ću, sklona sam preterivanju) Obećavam svečano da ću gledati i Farmu i Velikog brata. Čim počnu ponovo da ih emituju. Nego za one koji možda nisu upućeni. Reality show (predstava stvarnosti) ili, skraćeno, reality, je naziv za format, odnosno žanr televizijskih emisija čija je karakteristika prikazivanje stvarnih ljudi i događaja („stvarnost“, na engleskom reality) u svrhu zabave (opštenarodno veselje za one koji sebi ne mogu da priušte neki drugi vid zabave) gledalaca.

Iako su emisije tog tipa postojale od samih početaka komercijalne televizije, pod ovim imenom su postale poznate tek početkom 21. veka kada su se nametnule kao jedan od najpopularnijih i sveprisutnih oblika televizijske zabave u mnogim zemljama sveta, pri čemu su se razvile mnoge nove vrste i pod-žanrovi. Neki od reality emisija su, u stvari, samo posebna podvrsta televizijskih igara, dok druge, koristeći tehnike dokumentarnog filma nastoje gledaocima preneti sadržaj koji odgovara igranim dramskim serijama.

Ako se pitate zašto, razlog je i više nego očigledan. Hoću da budem totalno luda. (Kud većina tud i “mali Mujo”) Stvarnost je vrlo uznemirujuća za one zdravorazumske. Kako tako normalne. Nego, da se razumemo. Nemam ja ništa protiv toga što su učesnici ovog programa ili ovih programa smešteni u neku vrstu ustanove. (Tu su sigurni oni od nas i mi od njih) Brine me što je mnogima koji su opasni po okolinu omogućeno slobodno kretanje. Još više me brine to što ne znam koliko ću vremena provesti pokušavajući da se samoizludim.