Sanja Ožegović: „LUUUCIJA MI DIRA ĆEEEBE!“

APATIN BLOG DANI SA SANJOM VESTI

Dešavalo vam se ili se upravo dešava da neko (uglavnom potpuno nebitan za vaše bitisanje) pokušava da vas obezvredi. „Savetnici“ su često spremni (ukoliko znaju za ovu problematiku) da upute utehu u smislu „ne bi trebalo obraćati pažnju na tamo neke“. Mada se ponašaju sasvim drugačije kada neko pokuša da „udari na njihov integritet“, ali dobro. Svako od nas valjda zna šta je najbolje za njega. Neki znaju i šta je najbolje za nas koji čak i nismo njihovi. Niti su sa nama razmenili više od dve pristojne rečenice. Ali eto, poznaju nas bolje od nas samih. Ma i od rođene majke, najboljeg prijatelja, komšija…

“Kada se govori o integritetu osobe, tada se misli na ponašanje i na ono što potiče takvo ponašanje. Imati integritet znači imati bezuslovnu i nepokolebljivu obavezu prema moralnim vrednostima i dužnostima. Imati integritet znači biti svestan svoje potpunosti kao ljudskog bića kao i raznolikosti između drugih ljudi.

Integritet uključuje poštenje, realnost, obazrivost i ostale moralne vrednosti osobe. Uz moralne vrednosti integritet podrazumeva i ličnu komponentu. Integritet je rad na ličnom planu, rad na razvijanju osobe. Jedna od definicija je i da je integritet sposobnost održavanja dostojanstva, kako ličnog tako i dostojanstva drugih ljudi.”

Ukoliko “osećate” moralne norme i poštujete iste, stalo vam je do sopstvenog i dostojanstva drugih, nikada nećete percepciju nekoga, prenositi na široke mase, zadržaćete je za sebe. (U suprotnom vas niko neće shvatiti ozbiljno). Makar dok ne budete imali konkretne činjenice. A da ne govorimo o besmislenim sitnim mržnjama zbog nečije frizure ili recimo držanja.

Detinjasto je. Da ne kažem smešno.

Samo… deca imaju vremena da promene ponašanje, odrasli ljudi, malo teže.

Neću ja da vas učim kako da se ponašate, niti zameram zato što nemate pametnija posla od diranja u ono u šta se ne dira. Ljudsko dostojanstvo, bato. I porodicu.

Zapamtite, nepoštovanje je kao bumerang. Isto kao i poštovanje.

Nemoj da posle bude „Lucija mi dira ćebe“.