СА СУВИМ БРЕМЕНОМ И ВИШЕ ПОЛЕНА У ВАЗДУХУ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Време у априлу, али и у току пролећа није можда одговарало пољопривредницима јер је било доста хладних дана, мраза и кише, али је омогућило алергичним особама да лакше прeброде тај период. Пошто се наредних дана најављује побољшање временских прилика, они који имају проблема са алергијама на полен дрвећа и трава већ морају да поведу рачуна.

– У односу на прошло пролеће, ове године су алергичне особе много лакше поднеле пролећни период. Кише су обарале присуство полена у ваздуху, тако да се лакше дисало. Али, како иде лепо време, и број поленових зрна у ваздуху расте. Сада је посебно активан полен брезе, јасена, врбе, платана… Због тога додатни опрез за алергичне. Почеле су да се појављују и маце, али оне нису алергени, оне могу само да иритирају у случају да уђу у нос или уста – каже Мирјана Митровић Јосиповић, координатор за праћење алергена у Агенцији за заштиту животне средине.

Звучи нелогично, али више проблема са алергијама имају житељи градских него приградских насеља где има доста зеленила, па чак и ових врста које сада цветају. Тегобе људи у граду, како истиче Митровић Јосиповић, додатно појачава загађење изазвано густим саобраћајем, димом, смогом…

Већина суграђана који годинама имају алергије већ је научила како да их разликује од могуће инфекције ковидом 19.

– За алергичне особе карактеристично је да их сврбе очи, нос, уши, да се из носа појављује исцедак, да имају нападе кијања… и да се веома ретко код њих јавља температура – објашњава Митровић Јосиповић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.