U APATINU ODRŽANA DEKUPAŽ RADIONICA

APATIN DRUŠTVO VESTI
Udruženje građana “MRAV” iz Apatina u saradnji sa Udruženjem žena “Ruža crvena” uspešno je organizovalo besplatnu dekupaž radionicu u sklopu projekta “Rasadnik talenata”, koji obuhvata i takmičenje mladih talenata apatinske opštine, a radovi nastali na radionici biće izloženi u holu Doma kulture 10. oktobra na finalnoj večeri “Rasadnika talenata” zajedno sa fotografijama mladih autora. Sredstva prikupljena prodajom ovih predmeta i fotografija biće uplaćena u humanitarne svrhe.
Prisutnima su se na početku obratili koordinator projekta Veselin Mašić i predsednik UŽ “Ruža crvena” Zorica Balać.
Mladi su izrađivali predmete na staklu, drvetu i keramici uz pomoć predavača iz Zavičanoj udruženja Srba iz Like “Ličko ognjište” iz Prigrevice. Profesor likovnog vaspitanja u penziji, Dušanka Dubajić, takođe je prisustvovala radionici i izvukla ceduljicu sa imenom jednog od učesnika kome je predavač, Jelena Karajanković, poklonila jedan od svojih radova.
– Dekupaž tehnika ukrašavanja nameštaja, ali i bilo kojih drugih čvrstih materijala, doživela je neverovatan povratak. Stara tehnika, koja nam je došla sa Istoka, postala je pravi hit u svim domaćinstvima. Suština je u isecanju i kombinovanju delova papira, uglavnom salveta, njihovom lepljenju na obojenu ili specijalno pripremljenu površinu i lakiranju. Retro duh se vraća sa dekupažom i to na drvene, staklene, metalne ili keramičke površine – rečeno je tokom predavanja. Po završetku radionice održano je predavanje na temu humanosti.
Ovaj omladinski projekat realizuje se u okviru ovogodišnjeg programa “Mladi su zakon – Zapadnobački okrug”, finansiranog od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a tehničku podršku pruža Resurs centar – Somborski edukativni centar. Projekat je podržan od strane Kancelarije za mlade opštine Apatin, Opštinskog kulturnog centra, Udruženja žena “Ruža crvena”, mesnih zajednica naseljenih mesta apatinske opštine i medija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *