ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Не допустимо да нам празник Васкрсења Христова буде празник обичаја, као што често чујемо, већ празник новог живота, нове наде, нове твари – управо на такво славље и весеље позива нас Црква, поручили су у васкршњој посланици патријарх Порфирије и владике Српске православне цкве (СПЦ) и позвали на јединство и слогу.

“Ово је ново весеље којим се побожно веселимо сви ми који кличемо: Христос васкрсе! Али, исто тако се радују са нама и сви остали хришћани, и сви који доживљавају Божју доброту, и сва творевина Божја”, наводи се у посланици коју је објавила СПЦ.

Патријарх Порфирије и владике СПЦ позивају “на радост Васкрсења како бисмо одагнали од себе тугу нашег живота, тугу која нас је, ево више од годину дана, притисла, тугу која се уселила у сваку пору нашег живота, тугу која је многе куће затворила”.

 “Устанимо, и веселимо се, и победоносно кличимо једни другима: Христос васкрсе! Радосним васкршњим поздравом Христос васкрсе! поздрављамо све вас, драга децо духовна, који живите широм света, вас који сте далеко од својих огњишта, од завичаја, а често и од својих најрођенијих. Знајте да ваша Светосавска Црква непрестано брине о вама као нераскидивим деловима нашег народа”, поручују поглавар и архијереји СПЦ.

У посланици је упућен апел за очување “црквеног, националног, језичког и културног јединства”, за “братску слогу” и “против подела несугласица и расправа”. “

Данас се посебно молитвено сећамо наше напаћене браће и сестара на Косову и Метохији. Њих посебно поздрављамо и охрабрујемо да буду чврсти и постојани у вери, нади и љубави”, наводи се у посланици, уз поруку да уз њих “сви православни народи света”, и “сви правдољубиви и истинољубиви људи”.

Посебна поруке упућене су и верницима у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Словенији и Северној Македонији.

 “Све верујуће синове и кћери поносне Црне Горе такође поздрављамо са Христос васкрсе! Њима се посебно обраћамо: са вама су наша љубав и наше молитве, драга децо духовна, јер сте ви у посебним приликама, боље рећи неприликама и невољама, у непрестаним духовним борбама”, истакнуто је у васкршњој посланици.

“Срдачно поздрављамо нашу браћу и сестре у Републици Српској и Босни и Херцеговини, у Хрватској, Словенији и Северној Македонији. Не сумњамо да ћете ви, драга децо духовна, са својим архијерејима, свештеницима, монасима и монахињама велики празник Христова Васкрсења дочекати и прославити на најбољи могући начин, отворена срца према својим инославним или пак иноверним суседима. Васкрсли Христос Господ нека буде са свима вама и са свим људима добре воље око вас!”, поручују патријарх Порфирије и владике СПЦ.

Посебне молитве патријарх и црквени великодстојнци упутили су свим “оболелима о ковида-19, лекарима и медицинском особљу”, уз поруку да се, после прошлогодињих нада “да ће зараза брзо проћи” данас моле “за оздрављење свих оболелих, као и за покој душа свих упокојених”.

“Поштујући препоруке медицине, сами себе, и једни друге, и сав живот свој Христу Богу предајмо! Са молитвеном жељом да Васкрс, Празник над празницима, сви дочекате и прославите у духовној радости и телесној крепости, још једанпут вас поздрављамо најрадоснијим поздравом: Христос васкрсе!”, поручили су у посланици патријарх српски Порфирије и владике СПЦ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *