РУКОМЕТ КАО БРОЈ 1 У АПАТИНУ, ДОКАЗ ЗА ТО СУ ПЕЂА, ПИПИ, ПЕРЏА, РАДЕ, ГОЈКО…

APATIN RUKOMET SPORT VESTI

Апатин је познат као град са богатом рукометном историјом, а генерацијама уназад у Рукометном клубу “Апатин” су стасавале генерације врхунских рукометаша. И када је било озбиљних финансија и данас када оне изостају у овом спортском колективу се са децом увек вредно радило, а показатељ тога јесу многи појединачни успеси бивших чланова овог клуба који данас свој “рукометни хлеб” зарађују у другим клубовима у Србији али и ван ње.

Због дугачке историје рукомета у Апатину у овом тексту осврнућемо се само на ближи период и играче који су у последњих 15ак година носили “плаво-беле” боје, а и данас су активни на рукометним теренима.

Бојан Перовић, голман који је рођен 1982. и данас у 36. години пружа маестралне партије у дресу новосадске “Војводине” чији је стандардни члан већ готово пуну деценију. Перовић је са “Војводином” неколико пута био првак државе, а може да се похвали и са неколико пехара намењених победнику Купа Србије, као и наступима у ЕХФ Лиги шампиона.

Његов колега међу стативама Милан Кукић је такође имао добру рукометну каријеру, а највећи траг је оставио у “Спартак Вој-путу” из Суботице са којима је освојио Куп Србије и забележио наступе у “Челенџ Купу” 2012/2013. године. Кукић је неколико година провео и у Баји у Мађарској.

Предраг Вејин повремени репрезентативац Србије који је прве рукометне кораке направио у родном Апатину, данас наступа за “Железничар” из Ниша са којим се такмичи у “СЕХА Гаспорм” лиги. Вејин је пре нишког гиганта носио дрес “Металопластике”, “Адемара”, “Данкерка”, “Ал Џазире”, “Металугра”. Овај десни бек рођен је 1992. године, а кроз каријеру је прошао кроз све селекције државног тима.

Убојито лево крило Александар Пилиповић је још један у низу афирмисаних рукометаша који свугде и са поносом истиче да је Апатинац. Популарни “Пипи” данас носи дрес “Динама” из Панчева, члана Супер лиге Србије. Панчевци ће на крилима Апатинца покушати да се домогну пласмана у “СЕХА” лигу што би након би била круна на изузетно успешну сезону коју има “Динамо”. Пилиповић је поред неколико тимова из Србије (Војводина, Партизан, Пожаревац…) наступао и за турски Гоцтепе у којима је бележио одличну статистику. Да су га заобишле повреде можда би иовако успешна каријера била још боља.

Снажни пивотмен, Гојко Вучковић данас брани боје Рукометног клуб “Линц АГ” чији је члан већ неколико година. Већ у основној школи Гојко је показао велики таленат и природну снагу, а први су то препознали чланови Рукометног клуб “Југовић” из Каћа који су се тада такмичили у највишем рангу такмичења у Србији. Колики је потенцијал био овај млади Апатинац показао је и трансфер у најбољи клуб у Мађарској “Веспрем”, али је блистава каријера изостала због несугласица тадашњег менаџера и управе клуба. Упркос томе што није оставио упечатљивији траг у дресу “Веспрема” овај тридесетрогодишњи пивот је наступао у неколико добрих екипа и пружао маестралне партије по Мађарској и Аустрији.

Играч који је у кадетском узрасту обећавао много је и Душан Медић. Средњи бек одличног прегледа игре који је након “Апатин” свој рукометни пут наставио у шабачкој “Металопластици”, али су га повреде лигамената колена омеле да до сада направи веће рукометне подвиге. Душан се тренутно опоравља од треће операције, а тренутно је члан “Радничког” из Крагујевца. Кроз досадашњу каријеру наступао је и за “Златар” из Нове Вароши, “Спартак Вој-пут”, “Слогу”, а кратак период провео је у Мађарској лиги.

Душан Марић (десно крило) и Раде Рађеновић (срењи, леви бек) данас наступају заједно у Немачкој за “Цурбрикен-сарпфалц”. Рађеновићу је ово први клуб након наступа у дресу “Апатина”, док је за леворуког Марића ово само још једна станица у низу. Марић је неклико година био члан “Орошхазе” стандардног суперлигаша у Мађарској, али је због јаке конкуренције променио средину и данас живи и игра у Немачкој. Рађеновић поред “Цурбрикена” имао још неколико примамљивих понуда, а како вредно ради и пружа све боље партије можемо рећи да његови рукометни дани тек долазе.

Стеван Ољача је упрокос томе што се није посветио озбиљније рукометној професији успео да изгради добру позицију у рукометним круговима па тако данас овај десноруки “бомбардер” наступа за Рукометни клуб “Дервенту” у Премијер лиги Босне и Херцеговине. Ољча је у истој лиги неколико година радније наступао и за “Слогу” из Добоја.

Наравно нису ово имена свих добрих рукометаша које је произвео Рукометни клуб “Апатин”, али смо њих издвојили за овај пут. У РК “Апатину” су поникли многи други који су са великим успехом бранили боје овог клуба од Супер лиге до Друге лиге, а многи од њих и се и данас боре за успехе које овај колектив прави из године у годину.

1 thought on “РУКОМЕТ КАО БРОЈ 1 У АПАТИНУ, ДОКАЗ ЗА ТО СУ ПЕЂА, ПИПИ, ПЕРЏА, РАДЕ, ГОЈКО…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *