ПУ “ПЧЕЛИЦА” ЋЕ ОД СЕПТЕМБРА ПРИМЕЊИВАТИ НОВИ ПРОГРАМ РАДА СА ДЕЦЕОМ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Од 01. септембра 2022. године у Предшколској установи „Пчелица“ Апатин почиње примена нових Основа Програма рада са децом, под називом „Године узлета“.

То је умногоме различит програм и уопште приступ раду са децом предшколског узраста. Различитост се огледа у новом теоријском и практичном концепту непосредног васпитно-образовног рада, затим у промени и преобликовању простора (физичке средине) у коме деца бораве, јачању веза са породицом и грађењу партнерског односа са родитељима. Посебно значајно је грађење партнерских односа са локалном средином у којој вртић делује, као и коришћење свих расположивих ресурса средине у којој живимо – предузећа, занатске радње, Галерија, Библиотека, Културни центар, школе, удружења грађана, културно-уметничка друштва, спортска удружења и клубови, удружење пчелара, ловачка друштва, излетишта, рибњаци, пољопривредна газдинства, сеоска дворишта, шеталишта, шума, обала реке и слично. Дакле, сва она места, а не само простор вртића, где деца могу да уче кроз сопствено ангажовање, кроз експертске приче, посматрањем, истраживањем, постављањем питања и тражењем одговора…

Председница општине Апатин, Дубравка Кораћ је у пратњи директорице ПУ „Пчелица“ Биљане Мандић данас обишла вртић у “Блоку 112”, где је имала прилику да чује и види све оно што се у претходном периоду урадило, како би се васпитачи и деца прилагодили новом програму.

Припреме за нови Програм одвијале су се кроз обуку васпитача, медицинских сестара, стручних сарадника и директора, кроз усвајање нових докумената, путем вебинара, акредитованих програма и слично. Један од захтевнијих послова је био рад на промени простора у којима бораве деца (радних соба, ходника, гардероба, дворишта, холова итд). Све поменуто је рађено уз велико ангажовање васпитача, сестара и другог особља установе, као и кроз огромну и несебичну помоћ родитеља, чланова породица запослених, али и предузећа „Војводинашуме“ Апатин, „Џими транс“ Пригревица, „Сомборелектро“ Сомбор, „Електроселенча“ Сомбор, Апатинска пивара (палете), ЈКП „Наш дом“ Апатин, „Пинћир БИО“ Апатин, „Алма“ Апатин, „Кастел“ Апатин, „Фид Тим“ Свилојево, „Аутоцентар“ Апатин, СЗР „Јавор“ Апатин, као и уз помоћ и подршку људи добре воље.

-Добробит детета – то је императив Програма. Свако дете је посебно, аутентично, индивидуално биће, које расте и развија се сопственим темпом, са сопственим могућностима и потребама, у својој јединственој породици из које долази у установу. Ми смо ту да подржимо дететов развој, при том поштујући све напред наведено, рекла је Биљана Мандић.

Извор: СО Апатин

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.