PROTESTU KOMBI PREVOZNIKA U BEOGRADU JUČE SU SE PRIDRUŽILI I PREVOZNICI IZ ZBO

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Juče je oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo u Beogradu u protestnoj vožnji kombi prevoznika, koji traže odlaganje primene, a potom i promenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji im, kako tvrde, onemogućava da rade.

-Očekujemo da se u narednih nekoliko dana oglase iz nadležnog ministarstva sa predlozima i rešenjima. Ukoliko se to ne desi organizovaćemo ozbiljnije proteste i vožnje, a ukoliko zatreba i blokade granice, rekao je predstavnik udruženja kombi prevoznika Branko Petrešević.

On je dodao da je osnovni zahtev udruženja da se odloži primena zakona planirana za 12. februar, kako bi se stvorio prostor za njegovu promenu.

Najsporniji je Član 96 u kome se, između ostalog, kaže da je domaćem i stranom autoprevozniku zabranjeno vršenje prevoza putnika putničkim vozilom, u koje spada oko 40.000 kombija sa šest do osam mesta koje koriste kombi prevoznici.

-Potrebne su izmene i nekih drugih članova zakona, kao i uvođenje kategorije minibusa, koja trenutno ne postoji u kategorizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naveo je Petrešević.

Protestna vožnja kombi prevoznika, koji svojim vozilima transportuju putnike u zemlji i inostranstvu, protekla je mirno i organizovano. Kolona kombija je krenula u 10.30 ka centru grada od Kombank arene, gde se i vratila oko 12.50.

Nezvanično saznajemo, ovom protestu priključili su se i vozači somborskog kombi prevoza sa pet vozila, a njihova očekivanja su da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, odložiti primenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i uskladiti isti sa propisima i standardima Evropske unije. Primenom ovog zakona prestale bi i uplate poreza i doprinosa vozača, što i te kako ugrožava njihovu egzistenciju.

 

Prema podacima do kojih smo došli u Apatinu nema registrovanih kombi prevoznika, a do onih do kojih smo došli nisu bili raspoloženi da komentarišu ovu novonastalu situaciju.

-Prevoz putnika kombijima neće biti dozvoljen jer to vozilo spada u putnička vozila, rekao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Saša Stojanović. On je, povodom štrajka kombi prevoznika, istakao da je “činjenica da se zakon kršio prethodnih 20 godina jer kombi spada u putnička vozila i ne služi za prevoz putnika”.

-Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji će stupiti na snagu 12. februara, nije uveo nikakve novine u odnosu na postojeće propise, rekao je Stojanović.

On je dodao da vlasnici kombija mogu da kupe mini autobuse, koji su veći za nekoliko sedišta, registruju tu delatnost i bave se prevozom.

Stojanović je istakao da je novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju bio na javnoj raspravi i da je udruženje kombi prevoznika koje sada protestuje formirano u avgustu prošle godine i nije ni postojalo kada je donosen zakon i dodao da novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prvi put defniše šta je nelegalan prevoz i uvodi nove mehanizme dokazivanja nelegalnog rada, a kazne su, pored visokih novčanih i oduzimanje vozila.