PROTESTIMA IZNUDILI DNEVNICE

APATIN DRUŠTVO HRONIKA VESTI

Sezoncima poljoprivrednog preduzeća „Lučić Prigrevica a.d.“ posle protesta održanih krajem prošle i ove nedelje ipak isplaćen deo dnevnica koje su čekali pet meseci.

Iako je sezona poljoprivrednih radova završena iz uprave „Lučić Prigrevica“ tek nakon protesta radnika, krajem protekle i početkom ove nedelje, dobili su svoje plate. Oni su radili na repi, boraniji, semenskom kukuruzu, navodnjavanju, ali od juna čekaju isplatu za urađeni posao od koga živi pola sela.

Sezonac Branko Vraneš kaže da  je na ovim poslovima angažovano svake godine više od 6o radnika ali da svake godine protestima moraju da traže zarađeno.-Od 27.jula smo bez plata koje smo zaradili na njivama pod žegom od 40 stepeni, došla  zima, mi strpljivo čekali, i evo sada protestima iznuđujemo plate. Mi ne tražimo što nismo zaradili. Naše dnevnice se kreću, zavisno od poslova od 1.200 do 9.600 dinara, a ima radnica  koje treba da dobiju oko 30.000 dinara, ja lično 20.000, što naš gazda ima u svom džepu-kaže Vraneš sa još dvadesetak žena koje su protestovale krajem prošle nedelje, da bi im gazda toga dana dao deo plata.

Posle prve grupe radnika koji su protestom došli do svojih plata ispred poslovne zgrade preduzeća su se ove sedmice okupili i sezonci koji su radili na navodnjavanju. Oni su takođe ovim protestom uspeli da dođu do svojih plata ističući da svake godine moraju da kume gazde da im se isplate zarade, da su se obraćali inspekciji rada, tužili, povlačili tužbe, da bi mogli iduće godine opet da dobiju posao, a kao i svake godine dnevnice čekaju do decembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *