PRIJAVITE SE DA UGOSTITE UČENIKA IZ INOSTRANSTVA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Nevladino udruženje “Interkultura” je u školskoj 2010/11. godini prvi put primila strane đake na godišnji program razmene.

To je jedinstvena prilika da cela porodica učestvuje u programu razmene, otvori svoja vrata i svoje srce đaku iz neke strane zemlje, stekne novog člana porodice, nauči nešto o drugoj zemlji i kulturi.

Time što će ugostiti jednog dečaka ili devojčicu iz inostranstva pružiće priliku svojoj deci da upoznaju jedan drugi način života, mentalitet, kulturu.

Osamnaestogodišnja Dušica Salopek iz Subotice, rodom iz Apatina, kaže da je već imala iskustva sa primanjem učenika na razmeni.

– Od avgusta sam učenik na razmeni u Rusiji preko organizace AFS Interkultura. Preko iste te organizacije dolaze učenici na razmenu u Srbiju. U moju porodicu došao je Čileanac Havijer. On je bio u Apatinu, jako ga je zavoleo i pronašao dobre prijatelje. Uverena sam da među Apatincima ima onih koji bi rado upoznali nekog stranca i ugostili ga – izjavila je Dušica.

Formivate

Kancelarija za mlade opštine Apatin poziva zainteresovane porodice da se prijave putem sajta: www.afs.org.rs i ugoste učenika na tri meseca ili godinu dana. U što skorijem roku potrebno je da se prijave tri porodice koje bi htele da prime učenika na razneni i to dečaka i devojčicu na po godinu dana i jednu devojčicu na tri meseca, a reč je o deci srednjoškolskog uzrasta.

Porodice mogu biti i bez dece, ne moraju znati engleski, jer je cilj da dete koje dođe u Srbiju nauči naš jezik. Od porodice se očekuje da učenika prihvati kao člana porodice, a ne kao gosta, da ga uključi u svoje aktivnosti, pomogne mu da savlada jezik i upozna našu kulturu. Srednjoškolci od 15 do 18 godina mogu takođe da idu na razmenu, iako nisu bili domaćini, a mogu i oni koji su već ugostili učenika iz inostranstva.

– Može se prijaviti za jednu od pedeset zemalja sveta, koje su takođe uključene u ovu organizaciju, ali taj konkurs počinje tek od novembra. Nije obavezujuće da ako ste bili domaćin idete na razmenu – dodaje Dušica Salopek.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *