ПРЕМИЈЕРКА ОБЕЋАЛА ПОМОЋ АПАТИНСКОМ БРОДОГРАДИЛИШТУ

APATIN EKONOMIJA VESTI

Током боравка у апатинској општини председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је апатинско Бродоградилиште. Она је изразила задовољство доласком у Апатин и посебно обиласком Бродоградилишта, за које је рекла да јој је то жеља још од августа 2019. године зато што је ово предузеће тада имало добру приватизацију.

-Планирала сам већ неко време да дођем у Апатин јер ми је била жеља да, пре краја мандата, као председница Владе дођем, обиђем општину, разговарам са људима и видим шта још додатно можемо да урадимо, и какви су потенцијали и перспективе Апатина. Овако нешто нисам очекивала. Виђала сам градове који су се ослањали у свом развоју на једну велику компанију. Чини ми се да сви ми о Апатину нисмо довољно говорили. Апатин је један од градова који је практично живео од овог бродоградилишта. Нажалост, било је потпуно уништено не само због несрећних деценија ратова и сукоба које смо преживели на овим просторима, већ и након 2000. године услед проблематичних приватизација. Захваљујем се Арсенал-Рему из Краљева, целом тиму и породици Пецић, не само што сте показали интересовање за ово већ и храброст да уђете у овако амбициозан пројекат. Важно је да на исти начин како причамо о страним, причамо и о домаћим инвеститорима. Као председница Владе трудила сам се да обилазим не само велике компаније у локаним самоуправама него и домаће инвеститоре и породична предузећа. Велико је задовољство да имамо овако један амбициозан пројекат и домаћег инвеститора. Влада Републике је ту да вам, уз локалну самоуправу, помогнемо да подигнете ово бродоградилиште. То би било важно и за целу Србију као још једна референца шта све у Србији можемо да радимо, имамо и умемо. Нешто што је било највеће речно бродоградилиште у СФРЈ и једно од два највећа у Европи, је управо овде у Србији. Огроман је потенцијал и ми ћемо вам помоћи. Посебно ми је драго што ће од септембра у Средњој техничкој школи у Апатину почети са радом систем дуалног образовања који ће практично бити подршка и овој инвестицији и Бродоградилишту. Видела сам више пута у Србији како једна добра инвестиција може да подигне цео крај. А чини ми се да је то предност домаће инвестиције јер домаћи инвеститори не одлазе тек тако. Имају и неку одговорност према држави. Можемо сви заједно да будемо задовољни овим почетком, надам се да ће у будућности бити посла и да ћете ускоро славити број од 400 запослених радника. Влада је ту да помогне, рекла је премијерка Ана Брнабић.

У Бродоградилишту су премијерку дочекали запослени и руководство Бродоградилишта, а присутне је поздравио Милан Шкрбић, председник општине Апатин.

-Велика нам је част што смо успели да нам у обилазак Апатина стигну уважени гости на челу са премијерком Аном Брнабић. После дужег времена налазимо се у Бродоградилишту. Захваљујући господину Василију Пецићу, његовим сарадницима и породици, који се охрабрио и купио некада највеће речно бродоградилиште у Југославији. Ово предузеће је имало 800 запослених, између 300 и 400 теренских радника, а радили су се речно-морски бродови од 120 метара дужине, 16 метара ширине и носивости преко 5000 тона. Били су то бродови хладњаче, за расути терет, чупачи сидара, катамарани, а рађени су за земље Ирака, Бургарске, Русије, Финске, Норвешке и других. Бродоградилиште је било носилац привреде не само Апатина, Западнобачког округа него целе Војводине. Апатин је у то време са осталим привредним субјектима којих је било 41, био град са највећим просеком плате. Данас није тако, зато је ту премијерка да нам помогне. Сигуран сам да има шансе за опоравак Бродоградилишта, да буде и боље него некада. Данас је ту нова технологија која захтева брза реаговања. На месту на коме се налазимо некада је била пескарница, а данас је све ново направљено, предвиђено за алуминијумски програм јер се он може варити. Тренутно Бродоградилиште ради ремонт, а планира ее и новоградња јер она и доноси највише новаца, рекао је Милан Шкрбић, председник општине Апатин.

Шкрбић је, заједно са својим сарадницима, премијерки изнео податаке о некадашњем стању привреде Апатина, али и садашњем. и замолио је за помоћ у опоравку. Држава планира изградњу бар једног ледоломца и руководство апатинског бродоградилишта, али и локална самоуправа, се нада добијању тог посла. Председник Шкрбић је подсетио колико је то важно, поменувши ноћ са 13. на 14. јануар 2017. године када је лед са Дунава поломио путнички пристан у Апатину. Тада је Апатин, заједно са другим приобалним местима, чекао да стигну ледоломци из Мађарске да би спашавали инфраструктуру везану за обалу Дунава. Шкрбић је изнео и податак да је последњи у Србији направљен ледоломац „Грмеч“ пре 44 године управо изграђен у апатинском бродоградилишту. Сада треба заједничким снагама покушати да апатинско бродоградилиште добије посао изградње новог ледоломца. Шкрбић је рекао да смо ми мали град који има потенцијала, али нема довољно средстава и неопходна му је помоћ Владе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *