ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ ПРИСУСТВОВАЛА ОТВАРАЊУ РЕНОВИРАНОГ ВРТИЋА У СВИЛОЈЕВУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић боравила је данас у апатинској општини. Том приликом посетила је реновирани вртић „Дуга“ у Свилојеву и присуствовала његовом отварању.

-Велика нам је част да у нашој општини можемо да поздравимо премијерку Ану Брнабић, као и министарку Славицу Ђукић Дејановић, нарочито уз овако леп повод. Данас у Свилојеву отварамо реновирани вртић. То је други вртић у претходне две године који смо успели да реновирамо из мера популационе политике Владе Републике Србије. Уз јаслице које смо 2017. године завршили у самом Апатину, у претходне три године смо уложили преко 100 милиона динара у предшколско образовање. Заиста мислим да смо подигли квалитет предшколског образовања у нашој општини на један завидан ниво. У плану је да ове године завршимо и вртић у насељеном месту Сонта. Када завршимо овај циклус инцвестиција у предшколске установе, већ имамо план да нешто касније инвестирамо у Основну школу „Жарко Зрењанин“ у Апатину као и у средње школе. Интересантна је чињеница да вртић у ком се налазимо је плански грађен пре 120 година. Можете замислити колики је то значај за ово село и колики број мештана Свилојева је прошао кроз ову зграду као предшколску установу. Изузетно смо срећни што смо имали прилику да је осавременимо тако да и у наредним деценијама служи намени због које је пројектована, рекла је Дубравка Кораћ, потпредседница општине Апатин поздрављајући премијерку, министарку и присутне.

Окупљеним се обратила и Ана Брнабић, председница Владе Србије.

-Драго ми је што сам данас овде дивним поводом и желим да вам честитам зато што је вртић стварно прелеп. Поред новца који је уложен, види се да је у ово уложено и много љубави и пажње. Срећна сам што смо обезбедили да вртић ради како треба и у будућности и да деца овде буду срећна, као и њихови родитељи. Све што као Влада радимо је са циљем да имамо више деце, јер све је узалуд ако нема коме да остане. Данас када смо долазили овде размишљала сам колико смо урадили путева, колико за јачање наше пољопривреде, шта смо све од инвеститора довели у Западно-бачки округ, колико радних места је отворено. Сврха свега је да људи могу лепше, боље и квалитетније да живе и да могу да шире своје породице, имају децу, без да им то представља финансијски проблем. На крају, када урадите све то а не урадите довољно у образовању, у које спада и предшколско, онда нисте довољно добро урадили. Тако да ми је драго што смо ми Влада која је, чини ми се, урадила више него многе друге владе у области образовања. Огроман фокус смо ставли на образовање, и пре свега смо се фокусирали на основне и средње школе. У претходних 18 месеци смо почели много више да се бавимо предшколским образовањем и оно мора бити приоритет неке будуће Владе. То је у складу са свим препорукама образовања и развоја једног друштва, да што се више уложи у предшколско образовање то мање морате даље да улажете зато што правите децу која знају много, умеју да уче, добри су грађани, пријатељи, колеге, индивидуалци. Рекла бих да смо поред овога урадили две важне ствари, прво уложили смо доста у инрафстуктуру у предшколско образовање и велика захвалност министарки Ђукић-Дејановић и њеном тиму што су се са много пажње и љубави овоме посветили; друго, гледали смо да континуирано повећамо плате како би људи који раде у образовању били задовољни и да би осећали да ми као држава ценимо сав тај тежак, прелеп али одговоран, посао. Подигли смо плате за неких 44 одсто у последњих неколико година, са 41.000 динара на 59.000. Оно што смо приметили током 2019. године је да морамо да кренемо да пребацујемо људе са уговора на одређено време на стално запослење, зато што је људима потребна и та врста сигурности. Од септембра 2019. године дозволили смо за неких 2800 људи само у предшколским установама да пређу са уговора на стално запослење. Драго ми је да смо то урадили и овде. То је увођење реда у један систем. То је оно што морамо да наставимо да радимо. И да родитељима олакшамо. Јуче смо пустили у рад електронски упис првака у основне школе и у првих 24 часа 15000 пријава је стигло. Некако су сви срећно и спремно то дочекали. Од марта смо пустили и електронски упис у вртиће, тако да смо на тај начин и родитељима и запосленима олакшали тај административни део посла, рекла је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

Присутнима се обратила и министарка без порфеља у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић.

-Велико ми је задовољство да управо овде у Свилојеву подсетим да је кабинет на чијем сам челу става да дете у Свилојеву и дете у Београду морају имати исте услове за љубав, одрастање, васпитање, игру. Да родитељи тог детета морају ускладити свој рад и родитељство. Честитам вам што је оваквог изгледа установа којој је сврха вртића намењена још пре 120 година. Ми смо укупним средствима из кабинета на чијем сам челу са 36 милиона помагали различите програме у Апатину. Од 2018. сваке године по једно игралиште. Ово је трећи вртић у који улажемо. Такође смо у две месне заједнице реализовали Кутак за међугенерацијску солидарност и помогли да услови за старије и младе буду, што је могуће на вишем нивоу, хуманији и топлији. Електричне инсталације, грађевински и машински радови који су овде урађени дају сигурност запосленима и деци од 3,5 до 6,5 година старости. Двојезични рад у овој установи помаже да се већ у првим корацима уче различитостима и значају и богатству различитих језика и различитих култура. Уверена сам да Влада Републике Србије и убудуће неће правити разлику када је у питању све оно што је потребно деци у граду и селу, рекла је министарска Ђукић-Дејановић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *