PREDSTAVNICI APATINSKE SLOBODNE ZONE UČESTVOVALI NA GRUPACIJI SLOBODNIH ZONA SRBIJE

APATIN EKONOMIJA VESTI

Domaćin prve ovogodišnje sednice Grupacije Slobodnih zona i carinskih skladišta Privredne komore Srbije, održane 19. aprila 2018. godine, bila je Slobodna zona Novi Sad.

Sednicu Grupacije je vodio predsednik, dr Dragan Kostić, uz učešće Milana Ristića, ispred Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Republike Srbije, i Žarka Malinovića, ispred Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Grupaciji su prisustvovali predstavnici preduzeća za upravljanje Slobodnim zonama i druge institucije od značaja za rad Slobodnih zona Srbije.

Na sednici je usvojen izveštaj o aktivnostima Grupacije za 2017. godinu, kao i plan rada za tekuću godinu, a predstavljeni su i izveštaji o statusu nacrta izmena i dopuna Carinskog zakona i Zakona o Slobodnim zonama. Takođe, razmenjena su iskustva Slobodnih zona u primeni novog Carinskog postupka u Slobodnim zonama.

Pored navedenog, razgovaralo se o nastavku pregovora o otvaranju kancelarije Svetske organizacije slobodnih zona (WFZO) u Beogradu, intenziviranju saradnje sa predstavnicima radnih grupa za izmenu propisa u oblasti poreskog, carinskog i finansijskog sistema, mogućnostima za izgradnju inkubatora proizvodnih aktivnosti sa Ministarstvom privrede i omogućavanju novih pogodnosti za korisnike Slobodnih zona koje daju lokalne samouprave.

Zaključeno je da razvoj Slobodnih zona višestruko doprinosi privlačenju direktnih investicija i uposlenosti radne snage u Srbiji i kao takav efikasan instrument regionalnog razvoja treba i dalje da bude u fokusu razvoja privrede Srbije.

Ispred opštine Apatin, sednici su prisustvovali Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin, i Maja Kuridža, direktor Slobodne zone Apatin.

Škrbić ističe da opština Apatin očekuje maksimalnu podršku od strane Uprave za Slobodne zone Srbije, a čija je poseta Apatinu izvesna u skorijem periodu. Sve ovo će, nadaju se u Slobodnoj zoni Apatin, uticati na dolazak što većeg broja investitora u našu opštinu.