ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ АПАТИН ЧЕСТИТАЛА БОЖИЋ ПРАВОСЛАВНИМ ВЕРНИЦИМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Драги суграђани,

Иза нас је тешка и необична година.

Наше животе у 2020. је изменила пандемија корона вируса. Променила је начине на који радимо, проводимо слободно време, виђамо породицу и пријатеље. Чезнемо за одласком на концерт или утакмицу. Руковања и загрљаји су постали реткост.

Постали смо више окренути себи и својим породицама, упућени на своје куће и станове. Али смо у неку руку постали и солидарнији и храбрији и спремнији да се суочимо с изазовима. Схватили смо важност добре припреме за будућа времена. И постали смо захвални, пре свега херојима међу нама. У првој линији здравственим радницима, али и свима који су несебично помагали и давали себе у борби против болести.

Неповољну здравствену ситуацију у нашој општини дочекали смо спремно, управо због улагања у здравствени систем учињених у претходном периоду. Почетком прошле године отворили смо реновиране просторије Дома здравља. Општа пракса, медицина рада и лабораторије су уређени и опремљени по стандардима какве виђамо у здравственим установама на западу. Набављена је нова опрема, савремени апарати и нова санитетска возила. Изграђени су логопедско-дефектолошки кабинет и сензорна соба за децу са посебним потребама.

Мислили смо и на најмлађе – након градње модерних јаслица у Апатину и реновирања вртића у Пригревици, прошле године је комплетно реконструисан и сређен вртић у Свилојеву. На ред долази исти такав објекат за малишане из Сонте.

Умањени буџети спречили су нас да завршимо многе замишљене пројекте. Ипак, неки су у току, а за неке смо пронашли новац и планирамо их за 2021. годину. Ту пре свега мислим на пројекте у селима, попут канализационе мреже, санације путева, градње пијаце у Сонти, реконструкције бициклистичких стаза и улице Српских владара. По завршетку пандемије, враћамо се тражењу средстава за велики подухват комплетног реновирања основне школе у Апатину, која већ дуго чека на умивање. Планираним пројектом ће постати једна од најмодернијих школских установа у нашој земљи.

У тешкој економској ситуацији, која погађа не само целу нашу земљу, већ и цео свет, трудимо се да очувамо радна места у нашој општини, али и да отворимо нова. Лепе вести за ове празнике саопштили смо са најављеним доласком швајцарске компаније, која започиње инвестицију градње фабрике. Посебно нас радује што је инвеститор откупио земљиште у Слободној зони, што значи да имају поверења у нас као ефикасну локалну самоуправу, те да имају намеру да остану у Апатину и да шире своје пословање. У години пред нама очекујем још неколико оваквих лепих вести.

Као што знате, због актуелне здравствене ситуације, дочека Нове године и других празничних манифестација неће бити. Општинска средства намењена тим догађајима преусмерена су у хуманитарне сврхе, у духу овог времена даривања и солидарности. Ипак, општина је и ове године обезбедила новогодишње пакетиће за све наше најмлађе суграђане.

У име општинске управе и своје лично име, желим Вам да новогодишње и божићне празнике дочекате са најближима – у миру, срећи и најважније, у здрављу.

Верујем да ћемо следећу Нову годину дочекати заједно, на Тргу Николе Тесле, уз музику, ватромет и сећање на корону као ружну прошлост.

Са надом у бољу годину,

Дубравка Кораћ, Председница општине Апатин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.