ПРЕД НАМА  ДУГОТРАЈАН ТОПЛОТНИ ТАЛАС

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Републички хидрометеоролошки завод је издао упозорење за подручје Србије на јак и дуготрајан топлотни талас, који ће условити максималне температуре од данас 10 јула до краја седмице 14. јула од 35 до 40 степени Целзијуса, уз тропске ноћи у урбаним срединама.

Топлотни талас пратиће и изражен дефицит падавина и са великом вероватноћом ће се наставити и почетком следеће недеље, стоји у саопштењу Републичког хидрометеоролошког завода.

За данас, среда 10. јул 2024. године и четвртак 11. јул 2024. године, издат је црвени (највиши) степен упозорења, за цело подручје Републике Србије.

У циљу заштите током екстремно високих температура лекари саветују предузимање одређених превентивних мера заштите организма:

Препоруке су да се носи светла одећа, пожељно је заштитити очи и главу од сунчевих зрака. Током најтоплијег дела дана од 10 до 17 сати избегавати интензивну физичку активност. Уносити лаке оброке, избегавати тешку, висококалоричну храну са високим садржајем шећера. Уносити доста течности – воде. Избегавати напитке који садрже алкохол, кофеин и шећер. Туширати се млаком водом неколико пута током дана. Ако сте на отвореном, бирајте да боравите у хладовини.

Сунчеви зраци су најјачи у периоду од 11 до 16 сати па је децу у овом периоду потребно склонити са сунца колико год је то могуће. Крема за сунчање се наноси на све делове коже десетак минута пре изласка на сунце. За бебе и малу децу обично је потребно поново мазање коже на сваких сат времена.

Препорука је одржавати собну температуру испод 32°Ц током дана, односно испод 24°Ц током ноћи. Ово је нарочито важно за децу узраста до две године, особе старије од 60 година, као и хроничне болеснике. Новорођенчад, одојчад и деца узраста до четири године посебно су осетљива на високе температуре ваздуха, при чему често не испољавају брзе знаке и симптоме као одрасли.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *