PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU BADNJI DAN I BADNJE VEČE

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Pravoslavni vernici obeležavaju danas Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred Božić, hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.
Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.
Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga mnogo narodnih običaja, poput lomljenja pogače.
Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a sa Badnjakom, odnosno božićnim drvetom u kuću se unosi sreća, zdravlje i napredak. Uz drvo, daruje se i žito da bi naredna godina bila plodna.
Obavezno je i unošenje slame, jer je to običaj još iz predhrišćanskog perioda i zato što se na taj način, prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.
Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, položajnika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.
Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti. U današnje vreme Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicionalni porodični praznik kada se daju i primaju prigodni pokloni. Uz slavlje Božića razvili su se brojni običaji poput kićenja božićnog drvca na Badnjak, odlaska na misu ponoćku, pevanje božićnih pesama i darivanje.