ПОВЕДИТЕ РАЧУНА- ЗА СРЕДЊИ ПРСТ ИЛИ “МАЈМУНЕ” КАЗНЕ ДО 100 000 ДИНАРА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Нема тог возача коме неко у саобраћају није искидао џигерицу због бахаћења. Али уместо да му мајку мајчину или, не дај боже, да га хватате за гушу, боље је угристи се за језик и избројати до десет, како вас не би ударили по џепу. Наиме, због псовке и увреде, могли бисте остати кратки и за 100.000 динара, а због претњи насиља, можете чак и да заглавите од 10 до 30 дана у затвору.

Зато водите рачуна шта радите! Ако вам попусте живци, па изгубите контролу, ваше понашање лако може да се подведе под ремећење јавног реда и мира, а ако баш претерате, не гине вам чак и кривична пријава. А све то је лако доказиво у ери паметних телефона и камера инсталираних у све већем броју аутомобила, а и сигурносне камере су на свакој већој раскрсници.

-Било је случајева да је дошло до саобраћајне незгоде и све је указивало да ће тај прекршај ићи у редовном поступку, а онда дође до свађе и туче. Дешавало се да чак онај ко уопште није крив за незгоду нападне и онога који јесте и онда тај који је прекршио јавни ред иде у скраћеном поступку пред дежурног судију, јер постоји опасност од настављања и понављања прекршаја, па му се одмах изриче казна. А други возач, који је направио саобраћајни прекршај, иде по редовном поступку и одговара само за за незгоду. И док онај ко је крив за незгоду може добити казнене поене или забрану управљања возилом, овај други ризикује затвор – каже Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду.

Тако, ако се са неким посвађате и вичете на јавном месту, то вас може коштати од 5.000 до 20.000 динара. За псовање, вређање, претњу или вршење насиља, предвиђена је новчана казна од 20.000 до 100.000 динара или казна затвора од 10 до 30 дана. Уколико је то начињено у групи, нема новчане веч само затворске казне од 30 до 60 дана.

За непристојно, дрско или безобразно понашање или угрожавање имовине, новчана казна је од 10.000 до 150.000 динара или рад у јавном интересу од 80 до 360 сати. Уколико је тај прекршај извршен у групи од три или више особа, изриче се рад у јавном интересу од 240 до 360 сати или затворска казна од 30 до 60 дана.

За изазивање туче предвиђена је новчана казна у износу од 50.000 до 150.000 динара или казна затвора од 30 до 60 дана. Ако нападнутом буду нанете и телесне повреде, онда се то најчешће третира као кривично дело за које је запрећено до пет година затвора.

-Нисмо добили пријаве да је неко некоме у току вожње, рецимо, казао: “Мајмуне” или показао средњи прст, што се у саобраћају дешава готово свакодневно. Возачи због тога не подносе пријаве један против другог. Иначе, то би се могло подвести под вређањем – наводи Мариновић и додаје:

Имао сам у пракси случај да се човек сударио са комбијем који је превозио раднике и он јесте био крив за незгоду, али кад су радници изашли са штанглама да га бију, побегао је са лица места. Осим што је био крив за незгоду, теретили су га и за напуштање места незгоде. Kад је дошао код мене, признао је да је крив за незгоду, али је и рекао: “Верујте спасавао сам живу главу јер су хтели да ме пребију и излупају ми ауто”. Осуђен је само за незгоду – наводи председник Прекршајног суда у Београду.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *