POTVRĐENO: APATIN ZARAŽENO PODRUČJE PTIČIJIM GRIPOM

APATIN DRUŠTVO VESTI

Naučno veterinrski Institut iz Novog Sada utvrdio da јe kod dva uginula labuda pronađena na Dunavu kod Apatina, kod Pristana, 24. januara, uzorkovan virus ptičijeg gripa tipa H5N8. Referentna laboratorija Specijalističkog Insituta u Kraljevu potvrdila ovaj nalaz. Apatin je proglašen zaraženom zonom a sela opštine ugroženom. Kod domaće živine patki, gusaka, koka, ćurki, u opštini nije primećen i prijavljen nijedan slučaj koji bi ukazivao da je došlo do prenosa virusa. Nadležni upozoravaju vlasnike živine da pooštre mere zaštite kako živina ne bi došla u kontakt sa divljim pticama.

Labudove su veterinarskoj inspekciji prijavile “Vojvodinašume”, a Veterinarska inspekcija Zapadnobačkog okruga, odmah ih je poslala u referentne ustanove u Novi Sad i Kraljevo.

-Labudovi nisu prstenovani što može da ukazuje da su domaćeg porekla, a da su eventualno ptice prilikom migracije u nekom kontaktu prenele zarazu. Vlasnicima živine, posebno farmi kojih je u našoj opštini dosta, se preporučuje da preduzmu biosigurnosne mere, odnosno da zaštite živinu od spoljnih uticaja, mrežama ili drugom zaštitom, kako  živina ne bi došla u kontakt sa divljim pticama, kaže Georg Gusman, republički veterinarski inspektor za Zapadnobački okrug.

Inspekcija posebno apeluje na vlasnike živine da svaki sumnjiv slučaj prijave nadležnoj veterinarskoj stanici ili inspekciji.

– Ukoliko vlasnici primete veći stepen uginuća ili poboljevanja živine, sa simptomima da kunjaju, ne jedu, ne piju vodu, treba da se jave nadležnim veterinarskim službama. Pojedinačno uginuće na farmama nije alarmantno, ali u proseku, ako na 100 komada živine oboli ili ugine veći broj, na primer, desetak, to je već ozbiljan  znak da se zovu veterinarske službe, navodi Gusman.

On dodaje da je meso živine u legalnom prometu bez opasnosti da se kupuje i konzumira.

– Živina iz svih legalnih objekata za njeno držanje prolazi redovnu zdrastveno-veterinarsku zaštitu i vakcinaciju po zakonu. Ukoliko su neki vlasnici izbegli ovu obavezu, savetuje se da što pre vakcinišu svoju živinu, kaže Gusman.
On još navodi da ukoliko se virus proširi na neke farme, inspekcija ih uništava, a država valsnike obeštećuje tržišnom cenom živine na dan uginuća.

Hranjnje labudova bezbedno

Nema opasnosti po ljude ukoliko hrane labudove kojih je na desetine na Dunavu kod Apatina, navode u veterinarskoj inspekciji. Ekolozi preporučuju da se labudovi hrane žitaricama ili nekim zelenišom.