CENTAR ZA SOCIJALNI RAD SVAKE NEDELJE ORGANIZUJE FIZIKALNU TERAPIJU ZA SVOJE KORISNIKE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Centar za socijalni rad u saradnji sa Rehabilitacionim centrom banje Junaković svake nedelje organizuje za korisnike Dnevnog borvka -osobe sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim poteškoćama, fizikalnu terapiju u medicinskom bloku Specijalne bolnice Junaković. Sporazum o saradnji je postignut u septembru prošle godine , i tada je dogovoreno da korisnici Dnevnog boravka u pratnji profesora fizičkog vaspitanja i drugih socijalnih radnika posećuju banju Junaković kako bi uz stručni nadzor sa fizioterapeutima kroz vežbe unapredili svoje fizičko stanje, i poboljšali kvalitet života.

DSC_5401

Vršilac dužnosti direktor Centra za socijalni rad, Vladimir Vukosav je rekao kako je saradnja odlična, kao i da su pokušali da dobiju još nekoliko termina za vežbanje ali zbog komercijalnih usluga koje pruža banja Junaković to trenutno nije moguće. – Imamo dobru saradnju, naši korisnici vezbaju jednom nedeljno što pozitivno utiče na njihovu motoriku. Pokušali smo da dobijemo još nekoliko termina, ali to trenutno nije moguće zbog komercijalnih sadržaja koja pruža ova ustanova. Trenutno brojimo 15 korisnika, a broj onih stalnih je oko 9. Planiramo dovoziti i osobe iz sela naše opštine, pa smo podneli zahtev za jedno specijalizovano vozilo. -rekao je Vladimir Vukosav.

DSC_5390

Majka jednog od korisnika je rekla kako je njen sin oduševljen Dnevnim boravkom, i da na vežbe i druge aktivnosti insistira da ide čak i kad ima temperaturu. – Dovodim sina na vežbe, on boluje od cerebralne paralize, a na vežbe dolazimo zbog radne terapije ruku koje mu mnogo znače. Voli da posećuje Dnevni boravak jer se tu sastaje sa svojim drugarima i to je njegov život.- rekla je Miljana Zorić.

DSC_5392

Gospočić Marina, takođe roditelj, rekla je kako ova novina u funkcionisanju Centra za socijalni rad veoma dobra i da njenoj ćerci fizikalna terapija u mnogome pomaže. -Ona je oduševljena zbog druženja sa ostalim korisnicima, ove vežbe je mnogo znače zbog ranijih operacija koje je imala. – dodala je Marina.

DSC_5394

Ljubica Polovina, službenik centra za Socijalni rad inače po službenoj dužnosti privremeni staratelj braći Čulina, -Dnevni boravak im mnogo znači, isključivo su usmereni na svoje probleme, na centar za socijalni rad i oni su mi kao članovi poprodice. Vole da dolaze u banju na terapije jer je to jedini vid druženja za njih.- rekla je Ljubica.

DSC_5396

Marina Medić, profesor fizičkog vaspitanja, dva puta nedeljno sa korisnicima organizuje, sportsko –fizičke aktivnosti i za njih kaže da su veoma spretni. – Ponedeljkom i četvrtkom im organizujem fizičke aktivnosti u sklopu Dnevnog boravka i odlično savladaju sve zadatke koje im zadam. Jednom nedeljno vežbamo i ovde u banji Junaković što je veoma korisno za njih i nadam se da ćemo u nekom skorijem periodu dobiti još barem jedan termin kako bi im život učinili lakšim- izjavila je Marina Medić.

DSC_5385 DSC_5386 DSC_5382 DSC_5379