POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI OBJEKTA ZA SMEŠTAJ MIGRANATA U SOMBORU

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

U Somboru je potpisan ugovor o izgradnji objekta za smeštaj migranata. Izgradnju ovog objekta će finansirati Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, a realizovaće nemačka humanitarna oraganizacija Help. Ugovor o izgradnji potpisali su Saša Todorović, gradonačelnik Sombora i za Help Aleksandra Brkić, direktor kancelarije Help-a u Srbiji.

Prema rečima gradonačelnika Todorovića kada je počela emigrantska kriza sa Help-om su vođeni preliminarni razgovori o rekonstrukciji jednog objekta, ali u međuvremenu je odlučeno da se lokacija promeni.

– Objekat će se graditi na parceli koja je u vlasništvu grada i nalazi se u Šikari, a grad će obezbediti i svu potrebnu prateću infrastrukturu. Objekat će biti veličine 550 kvadratnih metara i namenjen je za prihvat stotinak najugroženijih kategorija migranata. Migrantska kriza je u usponu, na granici sa Makedonijom čeka 20.000 migranata i radove ćemo započeti kako bi bili spremni za svaku situaciju. Kada kriza prođe, objekat ostaje Gradu i biće u vlasništvu grada Sombora, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

– Objekat će Gradu koristiti za zbrinjavanje ugroženih kategorija našeg stanovništva, prvenstveno starih lica koja će u tom izletištu imati priliku da borave. Objekat će se u saradnji sa školama moći koristiti i u obrazovne svrhe i deca mlađeg uzrasta moći da borave u njemu. U realizaciju projekta biće uključena sva gradska javna komunalna preduzeća kako bi objekat bio završen u planiranom roku –rekao je gradonačelnik Todorović.

Aleksandra Brkić, direktor kancelarije Help-a u Srbiji zahvalila se gradonačelniku i gradskim službama na saradnji tokom pronalaženja lokacije i ishodovanja potrebnih dozvola.

– Organizacija Help se od samog početka migrantske krize uključila i pomaže Vladi Republike Srbije u prevazilaženju problema nastalih usled dolaska migranata. Aktivni smo u mnogim lokalnim zajednicama koje trpe najveći pritisak migrantske krize. Obezbedili smo isporuke hrane i higijenskih paketa, a sada smo aktivni u rekonstrukciji objekata koji će koristiti kao privremeni smeštaj migranata. Naš cilj je da pomognemo lokalnim zajednicama da se suoče sa ovom situacijom u kojoj smo se našli. Uverena sam da ćemo zajedničkim snagama uspeti da ovaj projekat privedemo kraju, i ako sve bude teklo kao do sada, objekat će biti završen do kraja aprila.