APATINCI POMAGALI LAŽNIM AZILANTIMA U NEMAČKOJ

APATIN DRUŠTVO HRONIKA VESTI

Policijski službenici Odseka pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima Policijske uprave u Somboru podneli su krivičnu prijavu protiv B.K. i M.N. iz okoline Apatina, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo omogućavanje zloupotrebe ostvarivanjem prava azila u stranoj državi.

Osumnjičeni se terete da su u više navrata, u periodu od avgusta do decembra 2013. godine, za novčanu nadoknadu obezbeđivali prevoz naših državljana, prihvat, smeštaj i pružali pomoć oko podnošenja zahteva, znajući da će lažnim prikazivanjem ugroženosti svojih ljudskih prava i sloboda u R Srbiji, tražiti azil u Nemačkoj.

Ovo krivično delo je početkom 2013. godine implementirano u Krivični zakonik R Srbije, sa idejom da se definišu same nezakonite radnje, sankcionišu izvršioci i na taj način suzbije pojava povećanog broja lažnih azilanata, zbog kojih je pretila suspenzija bezviznog režima prelaska državne granice, odnosno ponovno uvođenje viza za građane R Srbije.

PU u Somboru je među prvima otkrila ovo krivično delo i podnela krivičnu prijavu protiv izvršioca B.K. i M.N.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *