ПОKРЕНУТА KАМПАЊА ПРОТИВ ПАЉЕЊА СТРЊИKЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Покренута је кампања „Не пали стрњику!“, с циљем подизања свести јавности о великој опасности и потенцијалној штети коју може проузроковати пракса несавесног спаљивања стрњике.

Ову кампању су покренули Министарство заштите животне средине заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарством унутрашњих послова, Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Глобалним фондом за животну средину – ГЕФ.

Паљење жетвених остатака на отвореном давнашња је агротехничка мера којој се противзаконито прибегава како би се избегли неопходни трошкови, али се уместо уштеда тиме ствара велика опасност за околину, загађује животна средина, наноси штета пољопривредном земљишту и угрожава биодиверзитет.

Спаљивање жетвених остатака на отвореном је строго забрањено по основу више закона, а за престанак овакве изузетно штетне праксе потребно је јачање свести јавности и разумевање да је савесно и одговорно понашање појединца основ наше безбедности и заштите биодиверзитета Србије.

У оквиру кампање, Министарство заштите животне средине заједно са партнерима у наредном периоду организоваће едукативне скупове у Пожаревцу, Ваљеву, Бачкој Тополи, Сремској Митровици, Нишу, Ариљу и Јагодини, с обзиром да је према информацијама добијеним од стране Министарства унутрашњих послова и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, на територији ових локалних самоуправа током претходних година забележен већи број пожара на отвореном.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.