ПОЧЕЛА САНАЦИЈА МОСТА НА КАНАЛУ КЕВЕРЧА-ДУБОКИ ЈЕНДЕК

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI


ВРЕДНОСТ РАДОВА ДВА МИЛИОНА ДИНАРА

На главном каналу система за одводњавање Кеверча-Дубоки јендек, на 3+900 стационаже отпочели су радови на санацији и реконструкцији постојећег моста који је био у веома лошем стању.

Средства за радове обезбеђења су сунфинансирањем Покрајинског секретаријата и општине Апатин. Вредност радова је око два милиона динара, од тога ће Покрајински секретаријат сносити 60 одсто, а општина 40 одсто.

-Носилац радова је Водопривредно друштво „Западна Бачка“ Сомбор, а подизвођач Регулација Дунав и Тиса. Цео посао обавља десет радника.С општином Апатин имамо вишегодишњу добру сарадњу у суфинансирању. Они су препознали потребу за појачаним одржавањем водопривредних објеката на својој територији. У склопу овогодишњег суфинансирања се изводе и радови на овом мосту, рекао је Фрањо Вајсенбургер, руководилац службе за мелиорацију и одржавање заштитних објеката у Водопривредном друштву „Западна Бачка“ Сомбор. Овај прелаз највише користе радници Јавног предузећа „Војводинашуме“, туда извозе комплетне дрвне сортименте. Поред њих користе га пецароши и пољопривредници
који имају њиве са друге стране, а важна је траса и за ловни туризам.

Било је крајње време да санирамо мост, постао је несигуран за саобраћај и безбедност корисника. Издвојена су потребна средства и кренули смо са радовима, додао је Вајсенбургер.

Према речима техничког директора Мирослава Јосића основна конструкција моста или базни део је у реду и издржава оптерећења, али су крајњи односно, префиферни делови (прелазне плоче) пропали.

Радимо на томе да задржимо основну конструкцију моста, додајемо нове крилне стране у виду челичних талпи које се међусобно повезују чиме се драстично повећава носивост у односу на оно које је било раније. Касније се све то засипа песком, ставља гео текстил и бетонира, рекао је Мирослав Јосић.
Програм суфинансирања које је добила општина Апатин вредан је десет милиона, тако да након санације моста следе радови на чишћењу каналске мреже у околини Сонте.

-На систему сонћански рит радиће се укљањање вегетације из главног канала. У плану је и да се на главном каналу Кеверча, који води на саму црпну станицу која је жила куцавица за овај систем, исто ради реконструкција пропалог моста. Радови ће бити слични овима, а вредност је исто два милиона динара. План је да се сви ти радови ураде до 15. децембра ове године, каже Вајсенбургер.

Дужина трајања радова зависи и од временских услова. Ово су неспецифични радови које не радимо често, али очекујемо да ће трајати сигурно три недење, додао је Мирослав Јосић.
-На насипу којим води главна саобраћајница према мосту је земљана круна, што подразумева да уколико дође до падавина радници неће моћи у том периоду изводити радове. „Војводинашуме“ су упознати са свим неопходним условима за радове тако да знају да неће моћи користити овај прелаз следеће три седмице. За време трајања радова
могуће је да пређу пецароши, али не и возила. Канал се одржава редовно, али не и грађевински радови на објектима попут овог.

Довољно је рећи да на мосту није било интервенција дуже од две деценије. Молимо све грађане за стрпљење, да се суздрже од проласка овим мостом наредне три недеље, да урадимо неопходну санацију. После ће моћи годинама несметано да користе сигуран објекат, нагласио је Вајсенбургер.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *