PETORO MLADIH IZ APATINA UČESTVOVALO NA MEĐUNARODNOM KAMPU TOLERANCIJE U BAČKOJ TOPOLI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Petoro mladih iz apatinske opštine, zahvaljujući Kancelariji za mlade opštine Apatin, učestvovalo je na sedmom Međunarodnom kampu tolerancije mladih podunavskih regija i gradova, održanom prošle nedelje u Bačkoj Topoli, gde se okupilo oko 200 mladih iz desetak podunavskih država i regija.

Ovogodišnji kamp tolerancije održao se pod geslom “Imidž dunavskog regiona – imidž moje regije”, a učešće su uzeli mladi iz država podunavskog sliva: Nemačke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Srbije.

Jedan od najlepših vojvođanskih gradova na levoj obali najznačajnije evropske reke, peti put zaredom, predstavljali su uspešni studenti, mahom volonteri KZM, koji su, kako kažu, oduševljeni boravkom u Bačkoj Topoli i celokupnim programom kampa.

kamp2
Izuzetno bogat sadržaj ponudio je mladima edukativne radionice, sportske aktivnosti, upoznavanje sa vršnjacima iz drugih zemalja, kao i muzičko-zabavni i kulturno-umetnički program.

Radionice kampa tolerancije predvodili su stručnjaci iz različitih oblasti, koji su govorili o aktuelnim pitanjima evropskog i dunavskog identiteta, toleranciji i ljudskim pravima. Reč je o radionici tradicionalnih rukotvorina, ritam i novinarskoj sekciji. U muzičkom delu programa nastupili su brojni bendovi i sastavi kao što su: Gift, The Frajle, Del arno band, Pop i rock caravan, Hip-hop dance i drugi. Pevao je i poznati rok muzičar Đorđe David, a poslednjeg dana kampa održan je nastup Zvonka Bogdana sa Velikim tamburaškim orkestrom.

Za učesnike kampa upriličen je i jednodnevni izlet. Nakon obilaska Zobnatice, gde su uživali u razgledanju kompleksa i jahanju, posetili su Panoniju, a potom obišli etno kuće u Bajši i Bačkoj Topoli.

kamp3
Predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, istakao je na otvaranju kampa da tolerancija u Vojvodini “nije strana reč”, jer je to regija u kojoj ljudi “dobro znaju kako da neguju odnose sa komšijama, a multikulturalnost doživljavaju kao deo svakodnevnog života”.

– Vojvodina je regija u kojoj tolerancija zauzima visoko mesto kod svakog odgovornog čoveka, ona je harmonija različitosti, a različitost je bogatstvo. Multikulturalnost ne doživljavamo kao filozofski koncept ili politički program, nego kao deo svakodnevnog života – rekao je Pajtić.

kamp4
U ime organizatora, Fondacije “Plavi Dunav”, govorio je Šandor Egereši. On je naveo jačanje prijateljskih i partnerskih odnosa podunavskih gradova i regija preko mladih ljudi, podizanje svesti o potrebi jačanja poverenja među različitim naconalnim zajednicama i promovisanje Vojvodine kao pravog primera zajedničkog života.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *