ПАРАОЛИМПИЈКА ДАНИЈЕЛА ЈОВАНОВИЋ ПОСЕТИЛА ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

APATIN SOMBOR VESTI

У Центру за социјални рад Апатин одржана је радиноца мотивационог говора на којој се члановима Дневног боравка обратила Данијела Јовановић, спортискиња у паратеквондоу, будућа учесница Олимпијаде у Токију 2020 године.

Циљ нам је био да мотивишемо кориснике да се више баве спортом и добију нова искуства и сазнања, а од кога боље да добију информације него од врхунске спортискиње параолимпијке Данијеле Јовановић. Она је била одушевљена када смо је позвали да дође овде и одржи мотивациони говор за наше кориснике. Трудимо се да у редовне активности Дневног боравка укључимо што више људи, не само особа са инвалидитетом него свих од којих можемо нешто да научимо, који зраче позитивном енергијом и који нам доносе своја искуства, рекла је Николина Сучевић, директорка центра за социјални рад Апатин.

Данијела Јовановић (49) нема шаке и стопала, али је то није спречило да се у животу бори за себе и остварење својих снова. Бавила се бициклизмом, планинарењем, а у паратеквондоу је, за кратко време, постигла врхунске резултате. Теквондом је почела да се бави 8. марта 2015. године на Дан жена, а већ 2016. се први пут такмичила. Према разултатима је у Европи на трећем, а у свету на другом месту.

– Драго ми је што су ме из Центра за социјални рад Апатин позвали да причам о спорту и спортској каријери јер сматрам да свако треба да се бави неким и да је спорт најздравији од свега. Волела бих да све особе са инвалидитетом пронађу неки спорт којим ће се бавити, да не кажу да се не могу. Људи у колицима се баве спортовима, па зашто не би и остали. Када су ме питали да ли бих желела да почнем да се бавим овим спортом, пристала сам, иако сам у почетку мислила да је то спорт само за мушкарце. Тренер Бојак је почео са мном да ради и била сам на свим великим такмичењима, а управо сам се вратила из Италије. Најсрећнија сам што сам успела да се пласирам за такмичење у Токију на Олимпијади. Тренирала сам неколико спортова, али сам тек са теквондом успела да се пласирам за одлазак на Олимпијаду, каже Данијела Јовановић.

Спортискиња је објаснила да има велику вољу да се спрема за Олимпијаду и да припреме почињу већ после новогодишњих празника. Она признаје да су тренинзи за параолимпијце нешто тежи јер Олимпијада тражи најбоље од спортисте.

За таква такмичења треба вам само чврста воља. И раније сам се остваривала у спортским дисциплинама. Тако сам у бициклизму била четврта на свету, у планинарењу сам се попела на највиши врх Европе Елбрус (5642м), док ми је у Јужној Америци фалило нешто више од 200 метара да освојим врх. Попела сам се на висину од 6700 м, али су временски услови били сувише опасни, па смо се морали вратити, објаснила је ова одважна спортискиња.

Данијела велику радост осећа и у помагању људима.

– Мени је, када имам прилику да помогнем људима, највећи подстрек за даље. Драго ми је када упознам људи који су упорни и позитивни. Када видим да је неко тужан ту сам да пружим осмех и кажем да ће бити све у реду и боље, каже Данијела Јовановић.

Она је корисницима Дневног боравка поручила да се баве спортом и пронађу онај у коме ће уживати, без обзира да ли ће постићи велике ретултате. Испуњен човек је срећан, а њу испуњава радост одласка у Токијо на Олимпијаду.

Желимо јој пуно успеха.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *