ПАНИКА ОД КОРОНЕ ДОМАЋИНСТВИМА У СРБИЈИ ОДНЕЛА ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА

EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Панел домаћинстава саопштио је да су домаћинства у Србији од 24. фебруара до 15. марта на храну, пиће, личну негу и кућну хемију потрошила две милијарде динара више него у истом периоду прошле године.

Тоалетни сапун је постао један од најтраженијих производа у Србији, одмах иза шећера и брашна, наводи се у саопштењу.

Водећи трговински ланци у Србији повећали су своја тржишна учешћа у ове три недеље, уз раст потрошње домаћинстава од 20 одсто, а трговачке марке су забележиле већу стопу раста него брендирани производи.

У “корона куповинама” учешће артикала купљених на промоцији се умањило, показују резултати истраживања, која наводе и да млађа домаћинства нису прибегавала куповинама залиха, ни приближно онолико колико су то чинила старија домаћинства.

Купци из Београда и Војводине су нешто више трошили на залихе, него домаћинства у источној и јужној Србији.

Највећи раст забележен је у групи непрехрамбених производа, производа за личну негу и хигијену и производа за чишћење у домаћинству, док са друге стране потрошња домаћинстава на пића показује тренд опадања у анализираном периоду.

Убедљиво највећи раст, већи од 70 одсто, бележе брашно, шећер и тоалетни сапуни, потом следи смрзнуто поврће, конзервирана туна, јаја, тоалетни папир, тестенина, смрзнуто пециво и јестиво уље. (ФоНет)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *