ИТАЛИЈАНСКИ ЛЕКАР ШОКИРАО СВЕТ: “Чудна” упала плућа је КРУЖИЛА још у новембру, нико није ИМАО ПОЈМА (ВИДЕО)

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA SVET VESTI

Италија је до сада имала више од 63.000 потврђених случајева заразе.

“Чудна упала плућа” кружила је северном Италијом још у новембру, недељама пре него што су лекари постали свесни о новом избијању коронавируса у Кини, изјавио је један од водећих медицинских стручњака Италије.

-Они (лекари опште праксе) сећају се да су видели врло необичну пнеумонију, веома тешку, посебно код старих људи у децембру па чак и у новембру – рекао је др Ђузепе Ремуци, директор Института “Марио Негри” за фармаколошка истраживања у Милану у интервју за Национални јавни радио Сједињених Држава.

-То значи да је вирус циркулисао, бар у Ломбардији, и пре него што смо били свесни да се ова епидемија дешава у Кини.

Ова изјава долази у време док још траје потрага научника за пореклом коронавируса. Кинески стручњак за респираторне болести Зонг Наншан раније је рекао да иако је Кина прва пријавила патоген, још није сигурно одакле он заправо долази.

Др Ремуци рекао је да је од италијанских лекара чуо тек недавно, што значи да је постојала и ширила се без знања људи.

Италија је до сада имала више од 63.000 потврђених случајева заразе.

У централном кинеском граду Вухану, где је епидемија први пут идентификована, лекари су у децембру почели да примећују “упалу плућа са непознатим узроком”. Прва позната зараза у граду може се пратити од 1. децембра.

Први случај заразе у Кини је могао бити вец́ средином новембра, али то није потврдио Пекинг.

Тренутно мишљење научне заједнице је да је прва инфекција у Ломбардији била резултат тога што је Италијан ступио у контакт са Кинезима крајем јануара. Међутим, ако се покаже да је нови коронавирус – званично познат као САРС-ЦоВ-2 – био у оптицају у Италији у новембру, онда ће та теорија бити стављена под знак питања.

Дебата о могућем пореклу патогена такође је била у средишту вербалног сукоба између Пекинга и Вашингтона, када је амерички председник Доналд Трамп у више наврата помињао “кинески вирус”, а амерички државни секретар Мајк Помпео назвао га је “Вухан вирус”.

На то је одговорио портпарол кинеског министарства спољних послова Жао Лијиан.

“”Називајући га” кинеским вирусом “и на тај начин сугеришући његово порекло без икаквих чињеница и доказа, неки медији очигледно желе да Кина преузме кривицу, а њихови последњи мотиви су огољени”, рекао је.

Затим је напоменуо да је избијање коронавируса можда започело у Сједињеним Државама и да га је војска САД пренела у Вухан. (Србија Данас/Курир)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *