ШВЕДСКА ЈЕДИНА ЗЕМЉА У КОЈОЈ РАДЕ КАФИЋИ И ШКОЛЕ

APATIN SOMBOR VESTI

Док бројне земље јачају мере борбе против вируса корона, шведски приступ је лежернији – основне школе раде, кафићи су отворени.

Аустрија је одлучила да масовно тестира људе у наредним данима и недељама како би лоцирала и изоловала заражене и избегла италијански сценарио. До сада је Аустрија, која има 8,8 милиона становника, тестирала око 28.400 људи. Заражено је готово 4.900, а умрло је 28 људи.

Аустрија је била једна од првих европских земаља које су увеле строге рестрикције кретања и затвориле продавнице и школе, увиђајући како се ситуација развија у суседној Италији. У наредним недељама Аустрија планира да тестира до 15.000 људи сваки дан.

Масовно тестирање кључно је за добијање јасне слике о стопи заражености и идеје о томе колико је људи развило имунитет на вирус.

Норвешка је у уторак продужила уведене рестрикције за бројне јавне и приватне установе, укључујући школе и вртиће. Мере, које укључују забрану уласка странцима који не живе и раде у Норвешкој, иницијално су уведене 26. фебруара.

Румунија је у уторак пооштрила полицијски сат у настојању да сузбије ширење вируса, обавезујући грађане да остану код куће током дана. Румуни ће током дана моћи да напусте кућу само ако треба да купе храну или оду на посао. Председник је такође наложио особама старијим од 65 година да остану код куће.

Шведска примењује другачију стратегију

Истовремено, Шведска је изабрала другачији приступ и пут, остављајући отворенима основне школе, ресторане и барове који су у суботу били пуни. Тај контраст у односу на друге европске земље у Шведској изазива недоумице – шта ако се не чини довољно?

„Не смијемо допустити да се у Шведској понови патња људи Вухана и Бергама. То је ризик који крши један од главних принципа друштва: да је сваки појединац вредан сам по себи“, писао је у недељу уредник дневних новина Дагенс Нyхетер, позивајући на строже мере и више тестирања становништва.

„Чим Агенција затражи да спроведемо одлуке, ми ћемо то учинити брзо“, објавила је средином марта шведска министарка здравља Лена Халенгрен.

Поверење власти у здравствену агенцију није јединствено у шведском друштву. Неколико стручњака и јавних личности оптужило ју је да угрожава животе људи. Службени Стокхолм се делимично правдава позивајући се на случај Велике Британије која је заузела сличан приступ пре него што је пооштрила мере.

Притисак на власти и агенцију расте, али не одустају од свог става и одбијају да уведу драстичне мере за које тврде да нису довољно делотворне, а имају превелик утицај на друштво.

Јохан Гиесецке, бивши епидемиолог шведског Националног института за превенцију и контролу заразних болести, а садашњи саветник Светске здравствене организације, чак је позвао Швеђане да изађу и уживају у пролећном сунцу.

„Поведите пријатеља и ходајте на метар удаљености. Немојте грлити комшије. Понесите термофор и седите на клупу. Нездраво је седети код куће“, рекао је за државну телевизију СВТ.

До уторка су у тој скандинавској краљевини, која броји отприлике 10 милиона становника, забележена 2.272 случаја вируса корона, од којих је 36 особа преминуло.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.