PANEL DISKUSIJA “VOLONTIRANJE-IZAZOVI I PERSPEKTIVE”

APATIN DRUŠTVO VESTI

U okviru programa sajamske manifestacije “Svet rada i obrazovanja”, održane u somborskoj Gradskoj hali “Mostonga”, mladi su imali priliku da se uključe u panel diskusiju pod nazivom “Volontiranje-izazovi i perspektive”, čiji je domaćin bila Kancelarija za mlade opštine Apatin, a učesnicima panela svoj rad prezentovali su i predstavnici Kancelarije za mlade opštine Kula, Somborskog edukativnog centra i Kancelarije za mlade grada Sombora.

Prisutne je pozdravila Svjetlana Nešić, rukovodilac grupe za preduzetništvo i programe samozapošljavanja somborske filijale NSZ, koja je rekla da su glavni ciljevi sajma unapređenje partnerstva sa institucijama na prostoru Zapadnobačkog okruga, promovisanje preduzetništva kao razvojne privredne grane i povezivanje sveta rada i obrazovanja.

BenQ Digital Camera

– Iako postoje brojni dokazi da volontiranje utiče na najmanje nekoliko najznačajnijih elemenata izgradnje civilnog društva, izuzetno je značajno da celokupna zajednica razume značaj volonterskog rada – rekla je, između ostalog, Svjetlana Nešić.

Osnovne ciljeve, planirane aktivnosti i principe rada Kancelarije za mlade opštine Kula predstavila je koordinatorka Jelena Milićević sa saradnicima Bojanom Topić i Strahinjom Paravinom.

BenQ Digital Camera

Koordinator Kancelarije za mlade opštine Apatin, Miloš Đerić, prvo je govorio o broju nezaposlenih lica koja su koristila programe i mere NSZ u 2012. godini, a potom predstavio dosadašnji rad Kancelarije za mlade i njenih volontera.

Đerić je potom najavio buduće planove, posebno naglasivši skorašnje otvaranje Omladinskog centra, koji će predstavljati opštinski prostor predviđen za okupljanje mladih, kreativno izražavanje, pristup informacijama, opremi i uslugama različitih vrsta.

BenQ Digital Camera

Projektovan je i film o omladinskim projektima “Pazi, sveže obojeno” Omladinskog udruženja volontera grada Apatina, koji je prošle godine proglašen za najbolji projekat na području Zapadnobačkog okruga realizovan u okviru programa “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, te “Novi izgled za stari park” neformalne grupe Aktivna omladina.

BenQ Digital Camera

Milica Lugumerski, Bojana Nešović i Ena Horvat prezentovale su programe i prilike za volontiranje u Somborskom edukativnom centru, benefite od volontiranja i svoja iskustva, a koordinatorka Kancelarije za mlade grada Sombora, Zorka Milošević, rekla je da Kancelarija za mlade radi sa ciljem da na lokalnom nivou realizuje smernice date u Nacionalnoj strategiji za mlade i da je razlog za njeno pokretanje zdravi, srećni i zadovoljni mladi ljudi koji su glavna pokretačka snaga razvoja svakog društva.

BenQ Digital Camera

Potom je prikazan film o problemu nezaposlenosti mladih urađen od strane somborske KZM i filijale NSZ.

Usledila je konstruktivna diskusija na temu volonterizma, a prisutnima se, između ostalih, obratila direktorka somborske filijale NSZ Jasna Miljenović.

Ovoj panel diskusiji, zajedno sa volonterima KZM, prisustvovali su i volonteri Javnog preduzeća Putničko pristanište i marina iz Apatina.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *