OTVOREN UM NE POZNAJE GRANICE-MEĐUNARODNA OMLADINSKA RAZMENA U SOMBORU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Povod okupljanja ovih mladih ljudi je međunarodna omladinska razmena ”Otvoren um ne poznaje granice” tokom koje će se kod mladih, putem metoda neformalnog učenja, razvijati vrednosti poput tolerancije, empatije, solidarnosti i humanosti, promovisati univerzalnost i poštovanje ljudskih prava, kreirati situacije u kojima će mladi razmenjivati iskustva, preispitivati sopstvene stavove i uverenja i razvijati kritičko mišljenje.

Razmena će biti prostor i vreme predviđeno za promovisanje različitost, interkulturalnosti i multikulturalnosti kao osnove za kvalitetne međuljudske odnose, učenje o konfliktima i njihovom mirnom rešavanju, poboljšanje međusobne komunikacije između mladih iz četiri susedne zemlje i otrkrivanje sličnosti i toga šta ih povezuje. Omladinska razmena omogućiće svakom pojedincu da kroz posebno pripremljen program neformalnog obrazovanja stiče kompetencije (znanja, veštine, vrednosti i ponašanja) koje će doprineti prvenstveno ličnom razvoju svakog pojedinca, a onda i razvoju svake lokalne zajednice.
Učesnici ovog programa će tokom jedne posebne sesije biti informisani o mogućnostima za mlade u okviru Erasmus+ programa Evropske unije, što će im otvoriti nove puteve ka nastavku njihovog ličnog i profesionalnog razvoja, odnosno sticanja iskustva i znanja u interkulturalnom okruženju sa drugim mladima širom Evrope.
Nakon razmene, grupe učesnika biće podsticane da sprovedu radionice za vršnjake i barem jednu lokalnu inicijativu u zajednici koja će široj javnosti skrenuti pažnju na problem ugrožavanja ljudskih prava sa kojim se suočavaju migranti. Na ovaj način multiplikovaće stečeno znanje i iskustvo i preneti ga na svoje školsko okruženje i širu lokalnu zajednicu. Ove prateće aktivnosti na lokalnom nivou imaće za cilj povećanje vidljivosti problema, ali i stvaranje pozitivnih društvenih promena odnosno kvalitativni korak napred u izgradnji solidarnijih, tolerantnijih, humanijih zajednica.
Jedan od najvažnijih proizvoda projekta, odnosno zajedničkog rada mladih, njihovih nastavnika, organizatora razmene i spoljnih saradnika, jeste izrada džepnog višejezičnog rečnika osnovnog vokabulara koji će migrantima olakšati snalaženje u osnovnoj komunikaciji prilikom prolaska kroz ove četiri države ili boravak u njima.