OD MINISTARSTVA PRAVDE 1.480.000 DINARA ZA ZAVRŠETAK SAVETOVALIŠTA ZA BORBU PROTIV NASILjA U PORODICI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Ministar pravde, Nela Kuburović, uručila je u Beogradu ugovore dobitnicima konkursa za dodelu sredstava prikupljenih na osnovu krivičnog gonjenja (oportuniteta), kojima su sredstva u iznosu od 351.509.000 dinara dodeljena za projekate iz oblasti zdravstva, prosvete, socijalne politike, kulture i drugih.

Na konkurs se prijavilo 763 projekata, a Vlada Srbije je na predlog Komisije ministarstva koja je ocenjivala svaki projekat, donela rešenje kojim su sredstva raspodeljena na 97 korisnika.

Kuburović je istakla da projekti koji su finansirani tim sredstvima za cilj imaju obnovu neophodne infrastrukture škola i vrtića, nabavku potrebne opreme, nedostajućih sanitetskih vozila i medicinske opreme, pomoć žrtvama trgovine ljudima, podršku žrtvama nasilja u porodici, podršku osobama sa invaliditetom, renoviranje i opremanje ustanova kulture, organizovanje kulturoloških manifestacija.
Među korisnicima sredstava je i Centar za socijalni rad Apatin.

Nikolina Su;evi'
U istom periodu kada je Ministarstvo pravde raspisalo konkurs, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu pokitiku, demografiju i ravnotežu ravnopravnost polova je raspisalo sličan javni konkurs. Tim od tri radnika iz Centra za socijalni rad Apatin ( Milka Basta, Ljubomir Sučević i Duško Bursać ) prikupili su konkursnu dokumentaciju i napisali predlog projekata, kojim su tražena sredstava za završetak Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici sa zaštićenim stanovanjem za žrtve nasilja.
– I Ministarstvo pravde i Pokrajinski sekretarijat prepoznali su značaj projekta i dobrobiti koje realizacija ovakvog projekta donosi, te su ceneći sve elemente pri odlučivanju o dodeli sredstava, dodelili visok broj bodova projektu našeg Centra i sredstva su odobrena od strane obe institucije.
Zakonom smo obavezni da prihvatimo sredstva samo jednog oglašivaca javnog konkursa i odlučili smo se da ugovor o dodeli sredstava potpišemo sa Ministarstvom pravde. Vrednost našeg projekta iznosi 1.480.000 dinara, a ta sredstva su namenjena završetku unutrašnjih radova, uvođenju grejanja i opremanju Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici sa zaštićenim stanovanjem za žrtve nasilja, rekla je za Nikolina Sučević, v.d. direktor Centra za socijalni rad u Apatinu, a koja je u Beogradu prisustvovala svečanom potpisivanju ugovora.
Rok za realizaciju projekta je kraj 2017. godine, za kada je najavljena i poseta resornog ministra, Zorana Đorđevića i ministarke pravde, Nele Kuburović.

CSR 1

Dodeli ugovora prisustvovali su još i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, i ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević.

Oni su se zahvalili Ministarstvu pravde i ministarki Kuburović na sredstvima koja su dodeljena tim oblastima, navodeći da je u pitanju veoma značajan iznos koji će na najbolji mogući način doprineti poboljšanju usluga i rada u mnogobrojnim institucijama čija je delatnost od izuzetnog značaja za građane.