OTVOREN OMLADINSKI DOM U ROMSKOM NASELJU

APATIN DRUŠTVO VESTI
U apatinskom Romskom naselju svečano su otvorene renovirane prostorije Omladinskog doma, koji se nalazi kod Doma kulture, a njegovo uređenje i opremanje finansirano je od strane Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine i lokalne samouprave. Sredstva za izgradnju barake, gde se nalaze prostorije, donirala je Vlada Švajcarske.
Simboličnim presecanjem vrpce, prostorije su zvanično pustili u rad Duško Jovanović i dr Živorad Smiljanić, direktor Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine i predsednik apatinske opštine, a činu otvaranja prisustvovali su i njihovi najbliži saradnici, predstavnici pojedinih institucija, organizacija i udruženja sa područja opštine, kao i predstavnici Kancelarije za mlade, ali i brojni meštani naselja.
BenQ Digital Camera– Opremanje ovog objekta je od izuzetnog značaja za mlade, ali i ostale meštane naselja. Želimo da ovaj prostor postane sinonim zajedništva, solidarnosti i međusobnog uvažavanja. U njemu će se, osim svakodnevnog druženja, organizovati zanimljive obuke, predavanja, a prostor je namenjen i za rad muzičkih, folklornih i drugih sekcija – rekla je, između ostalog, Danijela Ignac, koordinator apatinske Kancelarije za romska pitanja, koja je, zajedno sa novoosnovanim Udruženjem Roma “Zlatno sunce”, čiji je predsednik Zoran Ignac, inicijator otvaranja Omladinskog doma.
Nakon prikazanog filma pod nazivom “Jedinstveno Romsko naselje”, urađenog u produkciji TV “Apatin”, koji govori o pozitivnom primeru zbrinjavanja romske populacije i zalaganju lokalne samouprave prilikom uređenja naselja, jedinstvenog u Evropi, u kojem živi tri hiljade stanovnika, priređen je kratki kulturno-umetnički program. Nakon recitacije dece iz Predškolske ustanove “Pčelica”, tradicionalnom romskom igrom, praćenom muzikom harmonikaša i tamburaša, prisutne su dodatno razgalili članovi Udruženja Roma “Zlatno sunce”.
V.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *