ZEMLJORADNIK ZA TROVANJE ORLA OSUĐEN NA ŠEST MESECI ZATVORA I OSAM MILIONA DINARA

APATIN HRONIKA VESTI

Zemljoradnik P. M. iz vojvođanskog sela Vojvoda Stepa prvi je čovek koji je zbog krivičnog dela trovanja divljači osuđen na zatvorsku kaznu.

P. M. je u ataru sela Radojevo, gde mu se nalaze posedi, koristio preparat „brodifan“ u želji da se reši glodara, ali je uspeo da otruje 28 srna, dva orla mišara i jednog orla belorepana.

Pored zatvorske kazne, ovaj zemljoradnik je po drugoj presudi morao da plati odštetu od osam miliona dinara mesnom lovačkom udruženju.

Da je dosuđena prva zatvorska kazna za ubijanje divljači, „Blicu“ je potvrđeno i u Osnovnom sudu u Kikindi, gde je P.M. osuđen za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istini za volju, radi se o prvostepenoj presudi na koju okrivljeni ima pravo žalbe višoj sudskoj instanci, a ljubitelji i borci za prava životinja nadaju se da će ta presuda uskoro postati i pravosnažna.

Čitav slučaj prijavljen je policiji koja je pokrenula istragu i pronašla počinioca. Pokrenut je sudski postupak i mi smo se trudili da nađemo kompromisno rešenje po principu oportuniteta, ali P.M. nije bio spreman za dogovor. Tužili smo ga za odštetu, sud je doneo presudu na koju se žalio, a nakon toga mu je Apelacioni sud u u Zrenjaninu naložio da nam isplati svu štetu – kažu u Lovačkom udruženju i preciziraju da im je P.M. isplatio odštetu u ukupnom iznosu od 8.220.000 dinara, zbog čega je morao da proda deo svojih parcela.

U Lovačkom udruženju kažu da se nadaju da će ova presuda preventivno delovati na svakog ko pomisli da truje životinje.

– Mi ovu presudu ne smatramo pobedom i nadamo se da će na njih posmilisti barem deo onih koji pomišljaju da bacaju otrov u polja. U ovom slučaju je bila ugrožena bezbednost ljudi i životinja i pravda je morala biti zadovoljena – smatraju u udruženju.

Izvor- Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.